Αρχική Εκπαίδευση Mια εκπαιδευτική ματιά για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821…

Mια εκπαιδευτική ματιά για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821…

1605
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέρες τώρα παρατηρούμε όλοι μας την επέλαση της άνοιξης στην πόλη και μακάρι και στην ζωή μας. Ορόσημο της ανοιξιάτικης αυτής παρουσίας είναι κάθε χρόνο η  Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης. Λες και η ίδια η φύση δημιουργεί ένα ζωντανό σκηνικό ψυχικής ευφορίας που σηματοδοτεί και την ανάγκη εθνικής ανάτασης.

Το ηρωικό χέρι όμως πριν να κρατήσει το τιμημένο καρυοφύλλι , κράτησε το μολύβι και το χαρτί και έγραψε πάνω του αλλά και στην ψυχή του  τα ελληνικά γράμματα για να  φωτίζει το μυαλό του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αγώνα του Ρήγα, του Κοραή , του Μοισιοδακα  και πολλών άλλων κονδυλοφόρων ηρώων που με τον φλογισμένο λόγο τους ξύπνησαν συνειδήσεις , αναγέννησαν τον αρχαίο  και βυζαντινό πολιτισμό και έδωσαν λόγο για να πεθάνει κάποιος για την πατρίδα που τόσο καλά ήταν προστατευμένη μέσα στα βιβλία αυτών των λογίων.

Το έργο αυτών των πνευματικών ανθρώπων, των δασκάλων δεν πρέπει να μένει  στην σκιά της ιστορίας αλλά ισάξια με τον ηρωισμό των μαχητών στις μάχες να αναδεικνύεται κάθε τέτοια εποχή, γιατί όπως η φύση φέρνει απλόχερα την άνοιξη έτσι και αυτοί με την ψυχή και τον λόγο τους έσπειραν την άνοιξη στην καρδιά των Ελλήνων.

Και δεν πρέπει σε  αυτήν την κατάθεση μνήμης να ξεχάσουμε τον ρόλο της Εκκλησίας που κράτησε άσβεστη την φλόγα της Ελλάδας και όταν χρειάστηκε δεν δίστασε να κρατήσει το σπαθί  και να πεθάνει για να ποτιστεί το περιβόλι του Ελληνισμού με το αίμα τους και να ανθίσει ένας νέος κήπος πολιτισμού.

Χρέος μας είναι λοιπόν ως δάσκαλοι , ως εκπαιδευτικοί  να τιμήσουμε τη Εθνική Παλιγγενεσία, αγωνιζόμενοι να ξυπνήσουμε στις καρδιές των Ελληνόπουλων την αγάπη για τον Ελληνικό πολιτισμό, τη Ελληνική γλώσσα και την αγάπη για τον Θεό που όλα αυτά συνιστούν τελικά την αγάπη για τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ελληνικός πολιτισμός γεννήθηκε για να υπηρετεί τον άνθρωπο σε κάθε εποχή και σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ας είναι λοιπόν αυτή η άνοιξη το εφαλτήριο για μια νέα άνοιξη της Πατρίδας μας.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Νικόλαος Κυρίτσης

Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός