Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

660
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

                                   9 Φεβρουαρίου

                      Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 

Μέσα στον κυκεώνα των ετερόκλητων και ετερόμορφων πληροφοριών που καθημερινά μαστιγώνουν το βιολογικό και ψηφιακό μας κεφάλι , έντονη διαστολή στις κόρες των ματιών μου προκάλεσε η  αναφορά στην παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας.

Ως άνθρωπος, ως φιλόλογος και κυρίως ως Έλληνας  δεν μπορώ να μην είμαι υπερήφανος που έχω κληρονομήσει και μιλώ μια τόσο σπουδαία γλώσσα.

Ως άνθρωπος,

Γιατί  αυτή η γλώσσα μπόρεσε ιστορικά να αποδώσει με τον πιο ενεργή τρόπο την βαθύτερη έννοια του ανθρωπισμού και να χαρίσει στην ανθρωπότητα τις έννοιες  της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Μέσα από την ελληνική γλώσσα  σε όλη την διαχρονική της συνέχεια έγινε εφικτή  η παγκόσμια Αναγέννηση, ο ευρωπαϊκός και νεοελληνικός Διαφωτισμός που άλλαξαν τον ρού της ιστορίας και οδήγησαν τον οικουμενικό άνθρωπο στην πνευματική του θέωση.

Ως φιλόλογος ,

Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αλκαίου, της Σαπφούς , του Θουκυδίδη, του Αρριανού , του Ρωμανού Του Μελωδού, του Μιχαήλ Γλυκά , του Παλαμά, των δημοτικών τραγουδιών, του Ελύτη, του Σεφέρη, της Πολυδούρη, της Δημουλά και αναρίθμητων άλλων σεμνών υπηρετών του μεγαλείου της ελληνικής γλώσσας.

Ως Έλληνας,

Γιατί το να κουβαλώ πάντα μέσα στο μυαλό και την ψυχή μου την γλώσσα των προγόνων μου με γεμίζει περηφάνια, ευθύνη και μου χαράζει το δρόμο για το μέλλον.

Πρέπει να νιώθουμε μέγιστη τιμή που η μοίρα όρισε να μιλούμε την ελληνική γλώσσα γιατί μέσα από αυτήν τα μνημεία και τα βιβλία μας ζωντανεύουν και μας καθοδηγούν στο πεπρωμένο μας.

Χρέος μας να σεβόμαστε την ιστορία , την παράδοση και το πολιτισμικό φορτίο που φέρει η ελληνική γλώσσα. Να την διαβάζουμε στις ραψωδίες του Ομήρου και να την γευόμαστε στους εκκλησιαστικούς ύμνους στις εκκλησιές και τα ξωκκλήσια της πατρίδας μας. Να την επαινούμε και να καμαρώνουμε  που την έχουμε , γιατί αυτή θα μας κρατήσει όρθιους στους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς που έρχονται…

Νικόλαος Κυρίτσης

 

Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς

Θα ελιχθώ προς τα πάνω

όπως ένα ρυακάκι που μουρμουρίζει.

Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους

συναντήσω αγγέλους,

Θα τους μιλήσω ελληνικά,

επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες.

Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική.

Νικηφόρος Βρεττάκος