Αρχική Εκπαίδευση Ώρα ελευθερίας. Τα ρολόγια των Αγωνιστών του 1821

Ώρα ελευθερίας. Τα ρολόγια των Αγωνιστών του 1821

659
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα ρολόγια τσέπης των Αγωνιστών του ’21 που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση, μάς ταξιδεύουν στο  χρόνο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φορεμένα από τους ίδιους πριν, κατά και μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέτρησαν λεπτό προς λεπτό τις καθημερινές αγωνίες και τους κινδύνους που έζησαν κατά τη διάρκεια του και σήμαναν την ώρα της ελευθερίας και συγχρόνως την ώρα της ευθύνης για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Αντικείμενα κύρους που ανήκαν στους πρωταγωνιστές  του Αγώνα της Ανεξαρτησίας  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Μάρκο Μπότσαρη,  Κανέλλο Δηλιγιάννη,  Σπύρο Μήλιο, Γεώργιο Δαγκλή, Γιάννη Μακρυγιάννη, Γεώργιο Αινιάνα, Καλλίνικο Καστόρχη, Θεόκλητο Φαρμακίδη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Ιωάννη Καρατζά, Λάζαρο Κουντουριώτη, Ανδρέα Μιαούλη, Ανδρέα Χατζηαναργύρου  και Ιωάννη  Καποδίστρια.  

Γοητευτικά, μικρά, πολυτελή αντικείμενα που έκλεισαν το χρόνο στα χέρια των Αγωνιστών ως σύμμαχο, παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση μαζί με άλλα προσωπικά τους αντικείμενα, τις εικόνες τους και τα έγγραφά τους, προσθέτοντας στοιχεία στη σκιαγράφηση της δράσης και της προσωπικότητάς τους.

Όλα τα ρολόγια των Αγωνιστών που ανήκουν στη Συλλογή του ΕΙΜ προέρχονται από τις δωρεές που έκαναν οι οικογένειες των Αγωνιστών, κρατικοί φορείς και ιδρύματα στα τέλη του 19ου  αρχές του 20ού αιώνα. Κατασκευασμένα από τους γνωστότερους αγγλικούς, γαλλικούς και ελβετικούς οίκους που εισήγαγαν ρολόγια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τέλη 18ου αρχές 19ου αιώνα, ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας εκτός από την τεχνογνωσία της εποχής τους, τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των δυτικών οίκων ωρολογοποιίας. Αποτελούν μάρτυρες της σταθερής διείσδυσης του δυτικού τρόπου μετρήματος του χρόνου στην οθωμανική κοινωνία κατά τον 18ου αιώνα και αφηγούνται ξεχωριστές ιστορίες που διατρέχουν κάθετα τον χρόνο έως τις μέρες μας. Κάποιες από αυτές μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Αγωνιστές διαχειρίστηκαν το χρόνο στον προσωπικό και δημόσιο βίο τους.

Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης αποτελεί η σχέση του Ιωάννη Καποδίστρια με το χρόνο. Σε αυτήν προβάλλεται η ιστορία του πρώτου Έλληνα που ο Καποδίστριας έστειλε να σπουδάσει ωρολογοποιία στην Ελβετία και μέσα από τα προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια αποκαλύπτεται η ιστορία της παραγγελίας των πολύτιμων δώρων που ο ίδιος προσέφερε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και σε άλλους Αγωνιστές του ’21. 

Ξεχωριστή θέση στην αφήγηση της έκθεσης έχει η δράση του Έλληνα Αγωνιστή-Φιλικού Στέφανου Στεφανόπουλου ενός δεύτερης γενιάς  ωρολογοποιού που έδρασε ως φιλικός στην προεπαναστατική Αρκαδία.

Μικρές ιστορίες για ρολόγια και ωρολογοποιούς μας ταξιδεύουν στα χρόνια του Αγώνα και μας θυμίζουν τις ιστορικές αυτές μορφές που ζώντας σε μια κοινωνία που άλλαζε με γοργούς ρυθμούς, στάθηκαν ενωμένες στο χρονικό μεταίχμιο αυτής της αλλαγής, αποφασισμένες να αγωνιστούν για να ορίσουν την τύχη του έθνους τους. Εντέλει, τα ρολόγια αυτά σήμερα μας υπενθυμίζουν, τις καρδιές που συγχρονίστηκαν για να έρθει η ευτυχισμένη ώρα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

 

Διάρκεια Έκθεσης: 16 Φεβρουαρίου – 31 Αυγούστου 2020

Ώρες λειτουργίας: 08:30 – 14:30, εκτός Δευτέρας

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα 10561 Τηλ: (+30) 210-32.37.617, 32.37.315, 32.22.266 , Fax: 210-32.13.786 Ιστοσελίδα: www.nhmuseum.gr, e-mail: info@nhmuseum.gr