Υπουργός Παιδείας: Αλλαγές στη ΄Γ Λυκείου.

593
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η υπουργός Παιδείας Ν.Κεραμέως στη σημερινή δίωρη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, παρουσία της υφυπουργού Σ.Ζαχαράκη και της Γ.Γ.Σ. Γκίκα, ανακοίνωσε δύο αλλαγές για τη Γ’ Λυκείου τις οποίες θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Α. Η πρώτη αλλαγή που συζητείται, αφορά την ενοποίηση της 2ης και 3ης Ομάδας Προσανατολισμού. Κι αυτό διότι το “σπάσιμο” της 2ης Ομάδας Προσανατολισμού σε δύο ομάδες που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση δημιούργησε πολλά ολιγομελή τμήματα. Σε σύνολο 10.000 τμημάτων στη Γ Λυκείου τα 2.500 είναι  ολιγομελή, ποσοστό 25%.

 

Β. H δεύτερη αλλαγή αφορά την κατάργηση των 7ωρων που θεσμοθέτησε ο πρώην υπουργός Κ. Γαβρόγλου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Ν. Κεραμέως είναι η επαναφορά των μαθημάτων Γενικής Παιδείας στη Γ’ Λυκείου, που σημαίνει ότι θα μειωθούν  οι ώρες στα Μαθήματα Προσανατολισμού.

 

 Οι δύο ομάδες Προσανατολισμού που θα ενοποιηθούν είναι οι εξής:

   I) Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):

 

  1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

 

  1. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού

 

  1. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού

 

  1. Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού

 

   II) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):

 

  1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

 

  1. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού

 

  1. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού

 

  1. Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού

 

  Ωράριο εκπαιδευτικών:

Η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε στην ΟΛΜΕ ότι δεν πρόκειται να αυξήσει ή να μειώσει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και διέψευσε σχετικές φήμες  .

Αξιολόγηση

Όπως είπε η υπουργός στο νέο Σχέδιο Νόμου δεν θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αξιολόγηση.

Αντίθετα θα προβλέπονται ρυθμίσεις για την επιμόρφωση.

 

Στελέχη Εκπαίδευσης

Η Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι το Σχέδιο Νόμου θα περιέχει  το νέο σύστημα επιλογής των Στελεχών Εκπαίδευσης και τόνισε ότι οι “κρίσεις” θα ξεκινήσουν από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, η θητεία των οποίων βρίσκεται σε 18μηνη  παράταση.

 

 Τράπεζα θεμάτων

Ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη χρονιά για την Α’ Λυκείου και αυτό είναι κάτι το οποίο επεξεργάζεται αναλυτικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επανέλαβε στην ΟΛΜΕ η υπουργός Παιδείας .

 

  Πρότυπα – Πειραματικά 

Στο Σχέδιο Νόμου θα υπάρχουν σχετικές διατάξεις , προκειμένου  να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο είκοσι τέσσερα πρότυπα σχολεία και τριάντα οκτώ πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα, κατανεμημένα προφανώς σε όλη την επικράτεια, τόνισε η Ν. Κεραμέως.

 

 Διορισμοί

Η υπουργός Παιδείας συμφώνησε ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τέτοιες που δεν φτάνουν οι 15.000 μόνιμοι διορισμοί που οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Διπλή μοριοδότηση

Η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι θα θεσμοθετήσει τη διπλή μοριοδότηση για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές.

 

 Πίνακες

Παράλληλα η υπουργός τόνισε ότι το Σχέδιο Νόμου θα προβλέπει διάταξη που θα μειώνει    τη διάρκεια των πινάκων από τρία χρόνια σε δύο για να προσμετράται πιο γρήγορα η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών.

 

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως στο Σχέδιο Νόμου για τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης, θα περιλαμβάνονται και ορισμένες επείγουσες διατάξεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως η λειτουργία των αγγλόφωνων πανεπιστημιακών τμημάτων για την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

Πηγή: www.esos.gr