Αρχική Εξέλιξη και τεχνολογία Επαναστατική ανακάλυψη φέρνει κοντά τη θεραπεία του καρκίνου.

Επαναστατική ανακάλυψη φέρνει κοντά τη θεραπεία του καρκίνου.

961
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπροστά σε μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην υγεία βρίσκονται οι επιστήμονες με την ανακάλυψη ενός νέου είδος ανοσοποιητικού κυττάρου το οποίο ανιχνεύει και εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να πειράζει τα υγιή. Το συγκεκριμένο κύτταρο ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς επιστήμονες, που θεωρούν ότι ίσως βρίσκονται κοντά στην θεραπεία του καρκίνου.

 

Για να φτάσουμε όμως στη δοκιμή του σε ανθρώπους που βρίσκονται στα τελευταία καρκινικά στάδια θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν όλες οι παράμετροι εργαστηριακά και αν όλα πάνε καλά τότε τον ερχόμενο Νοέμβριο ίσως γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

 

Πιο συγκεκριμένα η ανακάλυψη αυτή έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και τον επικεφαλής καθηγητή του τμήματος Άντριου Σιούελ, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση με την ανακάλυψη τους στο περιοδικό ανοσολογίας «Nature Immunology».

 

Οι επιστήμονες αυτοί κατά τη διάρκεια ανάληψης δειγμάτων από τράπεζα αίματος της Ουαλίας με στόχο την αναζήτηση ανοσοποιητικών κυττάρων εντόπισαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου το οποίο έχει αντικαρκινική δράση.

Με την παραπάνω εικόνα οι επιστήμονες μας εξηγούν πως λειτουργεί το συγκεκριμένο αντικαρκινικό ανοσοποιητικό κύτταρο

Όπως αναφέρθηκε στη δημοσίευση αλλά και στο άρθρο του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, το συγκεκριμένο κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων και μόνο. Οι επιστήμονες συνέχισαν την έρευνα και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι το κύτταρο του ανοσοποιητικού συστήματος σκότωνε τα καρκινικά κύτταρα που ευθύνονται για τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

 

Ο επικεφαλής του προγράμματος Δρ. Σιούελ δήλωσε στο BBC: Είναι άκρως ασυνήθιστο να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον. Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψη μας δημιουργεί την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό. Έως τώρα κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό».

 

Οι φωτογραφίες είναι από το CARDIF UNIVERSITY

Πηγή: dday.gr