ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση του Φροντιστηρίου Ιδιαιτέρων Μαθημάτων «Κυρίτσης» για την υποστήριξη των μαθητών ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, τόσο στον ψυχολογικό τομέα, όσο και στην ενίσχυση της διατροφής τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της Ενοριακής Νεανικής Εστίας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο ιδρυτής του φροντιστηρίου μας, Νίκος Κυρίτσης, καθώς και ο πατέρας Ευθύμιος, ενώ την επιστημονική τους τοποθέτηση πάνω στο θέμα της ημερίδας για την  «Αντιμετώπιση του άγχους και της διατροφής των μαθητών στην περίοδο των εξετάσεων», παρουσίασαν η Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονέων, Δραματοθεραπεύτρια, Ευγενία Παλαβού και η Διατροφολόγος Άννα Τιμοθέου.

Ο Πατέρας Ευθύμιος αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυρίτση για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της συγκεκριμένης ημερίδας και την συνεργασία με την Ενοριακή Νεανική Εστία, τόνισε ιδιαίτερα την συμβολή της Εκκλησίας μας στον τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην υποστήριξη των παιδιών και τον γονέων τους, ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων.

 

Αναλυτικά η ομιλία του κυρίου Νίκου Κυρίτση:

«Αιδεσιμωλογιώτατοι  και Οσιωλογιώτατοι ιερείς , αξιότιμοι καθηγητές  και γονείς, αγαπητοί μαθητές , κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη συγκίνηση , τιμή και περηφάνια σε αυτή την τόσο σεμνή  αλλά παράλληλα τόσο ξεχωριστή και  κορυφαία εκδήλωση  που πραγματοποιεί το φροντιστήριο μας.

Η παιδεία, ο πολιτισμός, οι αξίες και το διαφορετικό εκπαιδευτικό φροντιστήριο

Και είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση όταν αναλογιστεί κάποιος ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται μέσα στους κόλπους της εκκλησίας , σε έναν ιερό χώρο . Η  Εκκλησία ανέκαθεν  υπήρξε ένας συνεχής φάρος παιδείας και πολιτισμού. Φωτισμένοι ιερείς και πατέρες υπήρξαν πάντα στρατιώτες στον αγώνα  για θεμελίωση των αξιών του ανθρωπισμού, της δικαιοσύνης ,της ταπεινότητας και της ελευθερίας  που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της παιδείας.

Σε μια εποχή σαν την σημερινή που ο άνθρωπος αρέσκεται να υποτάσσεται ενσυνείδητα στην κυριαρχία του χρήματος και της μηχανής, σε μια εποχή που ο άνθρωπος έχει παύσει να είναι αξία και έχει υποβιβαστεί σε αντικείμενο, ο ρόλος των φορέων παιδείας και πολιτισμού είναι τραγικά αναγκαίος . Και είναι αναντίρρητο ότι η εκκλησία με το ιστορικό  και πολιτιστικό φορτίο που κουβαλάει κατέχει εξέχουσα θέση σε αυτό το κάλεσμα των καιρών.

Έξαλλου, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η εκκλησία γέννησε  στους κόλπους της και προστατεύει στοργικά για εκατοντάδες χρόνια τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό που αποτελεί το έμβλημα του λάου μας.

Είναι ευνόητο λοιπόν να νιώθουμε ψυχικό ρίγος όταν βρισκόμαστε σε έναν τόσο ιερό χώρο . και  δεν είναι τυχαίο ότι  επέλεξα αυτόν τον χώρο για να γίνει αυτή η εκδήλωση.

Το  φροντιστήριο μας δεν θα πάψω να το διατρανώνω σε κάθε  βήμα που μου δίνεται έχω ως όραμα να μετεξελιχθεί σε μια διαρκή κυψέλη γνώσης , ευρύτερης παιδείας και πολιτισμού. Στόχος μας δεν είναι απλά να παρέχουμε επικουρικά εξειδικευμένες γνώσεις αλλά να γίνουμε πάροχοι παιδείας  και φωτισμού των νέων.

Το όραμα της δημιουργίας….

Και σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ένα απόσπασμα από τον μεγάλο θεατράνθρωπο και δάσκαλο, τον Κάρολο Κουν «ο,τι ερεθίζει τον άνθρωπο να δημιουργήσει νέα οράματα είναι εποικοδομητικό, ο,τι περιορίζει τον ορίζοντα της σκέψης του είναι καταστρεπτικό». Αυτό το ερέθισμα της σκέψης φιλοδοξούμε  να γίνουμε όλοι εμείς που  απαρτίζουμε το φροντιστήριο «Κυρίτσης» . Και σε μια εποχή που οι περισσότεροι με δημαγωγική ρητορεία σκιαμαχούν δήθεν περήφανα με το φαίνεσθαι, το φροντιστήριο μας έρχεται με εκδηλώσεις σαν την σημερινή να καταδείξει ότι υπάρχει και ποιοτική εκπαίδευση, έρχεται να βοηθήσει τα νέα παιδιά να βλέπουν πίσω από το φαίνεσθαι και να μην βιώνουν διεκπεραιωτικά την ζωή αλλά να έχουν οράματα και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις να τα υλοποιήσουν.

Σε αυτόν τον αγώνα για το καλό θεωρώ ότι όλες οι υγιείς δυνάμεις που αγωνιζόμαστε για την ανθρωπιστική παιδεία με μπροστάρη την εκκλησία πρέπει να στρατευτούμε και να πάρουμε σαν νέοι Λεωνίδες την θέση μας στην παράταξη για την υπέρτατη μάχη.

Βρισκόμαστε λοιπόν για άλλη μια χρονιά στα πρόθυρα της περιόδου των εξετάσεων που αποτελούν για τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές και τους γονείς μια ατέρμονη δοκιμασία με τον εαυτό τους . Σε αυτή την δύσκολη μάχη όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί καταθέτουμε πνεύμα και ψυχή  για να κάνουμε την δοκιμασία λιγότερο επίπονη. Και αυτή θα έλεγα ότι είναι η γλυκιά τραγικότητα του δάσκαλου , να θυσιάζει οικειοθελώς τον εαυτό του για να σωθούν οι μαθητές του , να πατήσουν επάνω του και να ανέβουν. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς για αυτή την θυσία.

Το φροντιστήριο μας δεν θα μπορούσε να μην βρεθεί και πάλι κοντά στους μαθητές του. Γι’ αυτό θεώρησα αναγκαίο και εγώ και ο Λεωνίδας ο Αναγνωστόπουλος να καλέσουμε δυο ειδικούς ανθρώπους , την παιδοψυχολόγο μας την κυρία Ευγενία Παλαβού και την κλινική διατροφολόγο την κυρία Τιμοθέου Άννα να μας βοηθήσουν και εμάς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και τους γονείς με τις γνώσεις τους ώστε να κάνουμε και από αυτήν την σκοπιά την δοκιμασία των εξετάσεων λιγότερο επώδυνη.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ ξεχωριστά και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον πατέρα Ιωσήφ τον υπεύθυνο του κατηχητικού του Ιερού αυτού Ναού για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του στην ευόδωση αυτής της εκδήλωσης και δηλώνουμε απερίφραστα διαθέσιμοι και σε μελλοντικές μορφές συνεργασίας.

Η ανάπτυξη του φροντιστηρίου «Κυρίτσης»

Κλείνοντας και δραττόμενος της ευκαιρίας που μου δίνεται θα ήθελα να ανακοινώσω ότι πλέον το φροντιστήριο μας διευρύνοντας τις δραστηριότητες του διαθέτει φροντιστηριακό χώρο . Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο το κτίριο μας στην Ηλιούπολη όπου θα στεγαστούν όλες οι ανησυχίες, ιδέες και νέες προτάσεις παράλληλα με την παροχή υψηλού επίπεδου φροντιστηριακής γνώσης  σε μαθητές δημοτικού  και σε ολιγομελή τμήματα 3-4 ατόμων στο γυμνάσιο και λύκειο. Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει μια συνέχεια της κεντρικής μας φιλοσοφίας σχετικά με την αναγκαιότητα της όσο το δυνατόν εξατομικευμένης μάθησης.

Το μέλλον των μαθητών και η συμβολή των καθηγητών

Όλοι εμείς οι καθηγητές που αντικρίζουμε καθημερινά τους μελλοντικούς ηγήτορες της κοινωνίας θεωρούμε καθήκον μας και απέναντι στους μαθητές μας και απέναντι στην πατρίδα μας να σταθούμε συνοδοιπόροι στην ανηφορική οδό που θα ακολουθήσουν και να χαρούμε μαζί τους  τις νίκες τους διδάσκοντας τους ότι αυτή η δοκιμασία σηματοδοτεί μια σειρά πολλών μαχών στην ζωή . Χρέος μας είναι να τους εφοδιάζουμε με ψυχική δύναμη να αγωνίζονται γενναία και να πετυχαίνουν πάντα περίτρανες νίκες «.

Αναλυτικά η ομιλία της Ψυχολόγου, Συμβούλου Γονέων και Δραματοθεραπεύτριας κυρίας Ευγενίας Παλαβού έχει ως εξής:

«Τα άγχος είναι μία κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν νιώθουμε να απειλούμαστε. Συμβαίνει όταν η απειλή είναι πραγματική αλλά και όταν φανταζόμαστε ότι θ απειληθούμε από κάποιον ή από κάτι. Ο εαυτός  μας (ασυνείδητα) απειλή μπορεί να θεωρήσει και μία αλλαγή στην ζωή μας, ή  μία  ανατροπή των σχεδίων μας ακόμη και μία πολύ επιθυμητή πρόκληση.

Σε αυτήν λοιπόν την κατάσταση ενεργοποιούνται κάποιες σωματικές λειτουργίες εγρήγορσης,  κατακλυζόμαστε από ιδέες και συναισθήματα που  είτε εμποδίζουν είτε αντίθετα βοηθούν την βούληση και τους στόχους μας.

Το άγχος δεν είναι ακριβώς ένα συναίσθημα παρά μία μίξη συναισθημάτων όπως  αγωνίας, έκπληξης, ενθουσιασμού, φόβου, ανυπομονησίας, ντροπής, απογοήτευσης, θυμού  κ.α

Σε γενικές γραμμές το άγχος λειτουργεί  υποστηρικτικά λόγω της υψηλής διέγερσης που δημιουργεί και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε μεγάλες ή μικρές προκλήσεις  στην ζωή μας.

Δεν βοηθά όμως όταν βρίσκεται κανείς παρατεταμένα (χρονικά) σε αυτήν την κατάσταση. Τότε κυριαρχούν  σωματικές ενοχλήσεις και δυσφορικά συναισθήματα με επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής του ατόμου.

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή των νέων στα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πρόκληση που συνήθως επισύρει άγχος όχι μόνο προς τον εξεταζόμενο αλλά και προς όλη την οικογένεια.

Το άγχος των εξετάσεων γίνεται  να μην καταβάλει δραστικά τον έφηβο εφόσον εκείνος κατορθώσει να οργανώσει τη ζωή του, τη σκέψη , το συναίσθημα, τον χρόνο του, με τρόπο αποτελεσματικό. Επίσης  εκτός από τον ίδιο και η οικογένειά του μπορεί να αναπτύξει μία κατάλληλη στρατηγική υποστήριξης πριν και κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Οι συμβουλές που παραθέτονται  είναι μια πρόταση από τεχνικές αυτοβοήθειας – δεν συνιστούν μοναδική επιλογή για όποιον θέλει να την ακολουθήσει και  τα αποτελέσματά της ίσως διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

ΤΙ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ

  1. Ν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινών συνηθειών που να συνάδει με τις προσωπικές του ιδιαιτερότητες, πχ συγκεκριμένο ωράριο μελέτης, ζώνη μελέτης, συχνότητα διαλλειμάτων κλπ. Το πρόγραμμα δεν πρέπει ν αλλάζει δραματικά όσο και να πιέζει γι αυτό η ύλη της μελέτης.
  2. Να έχει αρκετό χρόνο για ξεκούραση δηλαδή για ύπνο και χαλάρωση, όπως επίσης και για διασκέδαση .
  3. Αν αθλείται να συνεχίσει την επαφή του με το άθλημα τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Διαφορετικά να βάλει στο ημερήσιο πρόγραμμα 20΄-30΄βάδισμα ή τρέξιμο.
  4. Να κρατά σταθερές τις συνήθειες αυτοφροντίδας, δηλ. το φαγητό , την καθαριότητα, την τακτοποίηση του προσωπικού του χώρου,..
  5. όσο το επιτρέπει το πρόγραμμα της προετοιμασίας του, να βρίσκεται με φίλους όχι για να διαβάζουν μαζί ή να συζητούν για την μελέτη τους αλλά για να χαρούν την μεταξύ τους παρέα.
  6. Χρειάζεται να ζητά με άνεση βοήθεια σε ότι πρακτικό ή συναισθηματικό τον δυσκολεύει.
  7. Να γνωρίζει ότι η πρόγνωση για το αποτέλεσμα των εξετάσεων είναι μία εσφαλμένη σκέψη. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να το γνωρίζει όποιο και να είναι το επίπεδο της προετοιμασίας του, μέτριο/ καλό/ άριστο. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων σαφώς σχετίζεται με το επίπεδο της προετοιμασίας του μαθητή, όμως δεν το καθορίζει. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι δύο παράγοντες για να το καθορίσουν:

Α   ) η προετοιμασία όλων των υπόλοιπων εξεταζόμενων, που κανείς δεν γνωρίζει την εικόνα της και

β) η τύχη.

Άρα λοιπόν δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα εκ των προτέρων, δηλαδή το μέλλον.  Μπορούμε όμως να εστιάσουμε στο παρών δηλαδή στο έργο της προετοιμασίας μας που βρίσκεται σε εξέλιξη  μέχρι και την ώρα της εξέτασης.

  1. Δεν χρειάζεται σε κανένα συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους, οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί ως προς τις δεξιότητές και ικανότητές τους. Ο έφηβος είναι καλό να ξέρει ποιά είναι τα δυνατά του σημεία, γιατί σίγουρα έχει δυνατά σημεία. Αυτά είναι που τον βοηθούν να βγάζει  εις πέρας τις υποθέσεις του. Χρειάζεται ν αναρωτηθεί ποιες από τις δεξιότητές του τον βοηθούν στις προκλήσεις (οργανωτικότητα, δυνατότητα απομνημόνευσης; Εργατικότητα; Αντοχή; Εφευρετικότητα; Ψυχραιμία, θετική σκέψη Κλπ) και να κάνει την σημαντική σκέψη ότι οι ικανότητές του θα τον στηρίξουν ούτως ή άλλως για άλλη μία φορά και στην πρόκληση των εξετάσεων.

 

Αυτός είναι ένας καλός και συγκεκριμένος τρόπος να πιστεύουμε στον εαυτό μας

  1. Είναι καλό ν αφιερώνει 10΄κάθε μέρα να ονειρεύεται, δεν έχει σημασία τι αλλά να ονειρεύεται τον εαυτό του χαρούμενο και σε όμορφες γι αυτόν καταστάσεις. Να γνωρίζει ότι τα όνειρα αντίθετα απ ότι πιστεύουν πολλοί δεν είναι άχρηστα ούτε καταδικάζουν κάποιον να ζεί στην φαντασία του. Οι εικόνες στις οποίες φανταζόμαστε τον εαυτό μας χαρούμενο λειτουργεί ευεργετικά σε αντίθεση με την φαντασίωση όπου κανείς αναμασά και δημιουργεί με την σκέψη του καταστάσεις της καθημερινότητας του ξανά και ξανά προκειμένου να βιώσει φαντασιακά την κατάσταση που θέλει.
  2. Αν κατά την διάρκεια της μελέτης κανείς μπλοκάρει και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί μπορεί να κάνει κάποια άσκηση χαλάρωσης την οποία γνωρίζει και έχει ξαναδοκιμάσει τα αποτελέσματά της ή να κάνει την παρακάτω άσκηση:

Παίρνει ένα φύλλο χαρτιού και ζωγραφίζει ότι του έρχεται στο νού ή γράφει συνειρμούς , λέξεις ή και προτάσεις τις οποίες δεν θα τις ξαναδιαβάσει και θα πετάξει το χαρτί. Το επαναλαμβάνει 2,3 φορές εως ότου νιώσει καλύτερα.

Επίσης μπορεί με κλειστά τα μάτια να κάνει αφηρημένα σχέδια σε ένα χαρτί και έπειτα  όταν θα ανοίξει τα μάτια του να προσπαθήσει να διακρίνει κάποιες φιγούρες μέσα στην «μουτζούρα».

  1. Αν η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη κάποιες στιγμές, τότε ο έφηβος χρειάζεται να σκεφτεί τι συνέβη πριν από λίγο ή μέσα στην ημέρα του και να συλλογιστεί τα συναισθήματα δημιουργήθηκαν γύρω από το συγκεκριμένο γεγονός. Αυτή η διερεύνηση δείχνει πολλές φορές ότι κάποιο συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε δυσφορία και όχι ένα γενικευμένο άγχος.
  2. Τέλος μία πολύ βοηθητική σκέψη είναι να προβάλλουμε τον εαυτό μας στο μέλλον. Να δούμε τον εαυτό μας 6 μήνες ή ένα χρόνο μετά. Τότε που θα έχουμε προσπεράσει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όλη αυτή η κατάσταση θα φαντάζει ήδη μακρινή.

 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ:

  • Οι γονείς χρειάζεται να προσφέρουν ένα ήρεμο χωρίς συγκρούσεις και εντάσεις περιβάλλον τουλάχιστον 2, 3 μήνες πριν από τις εξετάσεις των παιδιών τους.
  • Να είναι υπομονετικοί και ανεκτικοί απέναντι στα ξεσπάσματα και στις εντάσεις που τυχόν εκφράζουν τα παιδιά τους
  • Είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με τον τρόπο που τους ζητείται από το παιδί τους.
  • Καλό είναι να μην κρίνουν και κακό χαρακτηρίζουν τις ενέργειες

του παιδιού τους, κυρίως να μην τους συμπεριφέρονται σαν παιδιά μικρότερης ηλικιακής ομάδας. Οι έφηβοι ήδη είναι ανεξάρτητοι σε αρκετά πεδία και πολύ διαφορετικοί ίσως από τους γονείς τους.

  • Οι συμβουλές που απευθύνονται στα παιδιά καλό είναι να έχουν το στοιχείο του προσωπικού βιώματος του γονιού, δηλ. τι έκανε ό γονιός σε αντίστοιχη κατάσταση.
  • Μιλάνε ειλικρινά στο παιδί τους, δεν το εγκαρδιώνουν –ενθαρρύνουν με ψεύτικά λόγια αλλά από τη άλλη πλευρά δεν το υποτιμούν, ούτε το απογοητεύουν με φράσεις του στυλ ¨ Το διάβασμα σου δεν είναι αρκετό, δεν πρόκειται να πετύχεις¨.
  • Βοηθούν τα παιδιά τους να γνωρίσουν ποια είναι τα δυνατά τους στοιχεία, ικανότητες
  • Βοηθούν τα παιδιά τους να εκφράζονται συναισθηματικά.

 

Αναλυτικά η ομιλία της Διατροφολόγου κυρίας Άννας Τιμοθέου:

 

«Είναι γνωστό πια σε όλους πως η  σωστή διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής  υγείας αλλά και στην αύξηση της επίδοσης των μαθητών. Τι εννοούμε όμως με τον όρο σωστή διατροφή; Με ποιο τρόπο μπορούμε να την διασφαλίσουμε και στην κατανάλωση  ποιων θρεπτικών συστατικών πρέπει να δώσουν έμφαση οι μαθητές.

 

               Ποικιλία Τροφίμων

Καταναλώστε  ποικιλία τροφίμων σε μικρές ποσότητες και μην αποκλείεται κανένα τρόφιμο από το διαιτολόγιο σας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και επειδή δεν  υπάρχει ένα τρόφιμο που να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και στην κατάλληλα αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός, το καθημερινό μας διαιτολόγιο πρέπει να διακρίνεται καθημερινά από ποικιλία.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές για έναν υγιή οργανισμό. Απλά καταναλώνουμε διαφορετικές τροφές σε συγκεκριμένες ποσότητες και διαφορετική συχνότητα για να επιτύχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

 

    Απλή μαγειρική παρασκευή

Το μαγείρεμα μειώνει αυτή καθ’ αυτήν την αξία των τροφίμων. Αλλοίωση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, απώλεια βιταμινών και αλάτων μετουσίωση πρωτεϊνών, οξείδωση λιπαρών, διάσπαση και «καραμελοποίηση» υδατανθράκων είναι μερικές από τις επιπτώσεις της θερμότητας στα τρόφιμα.

 

Γι’ αυτό προτείνουμε:

 

  • Προσεκτικό χειρισμό των τροφίμων,
  • Μικρή έκθεση των τροφίμων στον ατμοσφαιρικό αέρα.
  • Ελάχιστη προσθήκη νερού.
  • Προσθήκη του λιπαρού μετά το μαγείρεμα.

            Κατάλληλο χρόνο μαγειρέματος ( βρασίματος)

 

Μικρά και συχνά γεύματα

 

Τα καθημερινά σας γεύματα πρέπει να είναι 6 (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και προ του ύπνου).

 

Τα 6 γεύματα ημερησίως είναι απαραίτητα για να διατηρούνται σταθερά τα

επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Από τα 6 τα 3 πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό είναι κύρια και τα υπόλοιπα ενδιάμεσα.

Στα 3 κύρια γεύματα γίνεται η θρέψη του οργανισμού με ποικιλία φρέσκων εποχιακών τροφίμων και στα ενδιάμεσα η ανατροφοδότηση του με λίγη ποσότητα τροφής αλλά ιδιαίτερα ευχάριστη.

Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν το μαθητή να βρίσκεται σε εγρήγορση και αυξάνουν την αποδοτικότητα του.

Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν γαστρικό φόρτο, πεπτικά προβλήματα, υπνηλία.

 

Ενυδάτωση

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη. Αν η πρόσληψη σε υγρά είναι ανεπαρκής τότε το σώμα κουράζεται και  εμποδίζεται η φυσική και πνευματική απόδοση. Αν η κατάσταση αυτή παραταθεί υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης ,η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ατονία ,υπνηλία ,κόπωση, μειωμένη πνευματική απόδοση μυϊκές κράμπες.

Δεν αρκεί όμως μόνο να πίνετε νερό  (8-10 ποτήρια καθημερινά)για να μην πάθετε αφυδάτωση και αυτό γιατί με την εφίδρωση το σώμα δεν χάνει μόνο νερό αλλά και ηλεκτρολύτες (κάλιο και νάτριο) οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών που βρίσκονται μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Αν λοιπόν δεν αναπληρωθούν και οι ηλεκτρολύτες που χάθηκαν ,όσο νερό και να πιείτε θα το αποβάλετε. Για το λόγο αυτό συνιστούμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την προσθήκη αλατιού στο φαγητό, ιδιαίτερα  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ακόμη δεν θα πρέπει να περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό γιατί τότε θα έχετε αρχίσει ήδη να αφυδατώνεστε.

 

 

Υδατάνθρακες

Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας  γι’ αυτό και θεωρούνται τα «καύσιμα» υλικά του οργανισμού. Οι μισές και παραπάνω θερμίδες σας καθημερινά πρέπει να καλύπτονται από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες κυρίως σύνθετους. (δημητριακά  ,σιτάρι, κριθάρι σίκαλη ,βρώμη, ρύζι και τα παράγωγα τους (ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές κ.α.) πατάτες, πουρές ) αλλά και απλούς (φρούτα λαχανικά χυμούς).

Οι σύνθετοι  υδατάνθρακες ,ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες  απορροφώνται αργά από τον οργανισμό και δίνουν ενέργεια  σε μικρές δόσεις για να μπορεί ο οργανισμός να λειτουργεί συνέχεια.

Οι απλοί υδατάνθρακες π.χ. φρούτα, χυμοί, ψωμί με μέλι κ.α. δίνουν άμεσα αξιοποιήσιμη ενέργεια


Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εγκέφαλος μας για να λειτουργήσει χρειάζεται γλυκόζη, ενώ η στέρηση υδατανθράκων οδηγεί σε δυσκολία συγκέντρωσης και μάθησης, φτωχή μνήμη αδυναμία, ζάλη.

Σίδηρος

Οι έφηβοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο λόγω ανάπτυξης. Η έλλειψη του προκαλεί αναιμία η οποία εκδηλώνεται  με κόπωση ,διάσπαση προσοχής δυσκολίες στη μάθηση και στην μνήμη, υπνηλία ατονία.

 Οι ανάγκες σε σίδηρο καλύπτονται  με την κατανάλωση  κόκκινου κρέατος κυρίως. Επίσης θα πρέπει να συνδυάζετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο (κρέας όσπρια σπανάκι) με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως εσπεριδοειδή γιατί η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου π.χ. στύβουμε λεμόνι στο σπανακόρυζο στο κρέας ή τρώμε πορτοκάλι ή μανταρίνι μετά το γεύμα με φακές.

 

      Λίπος

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση  λίπους .Δώστε έμφαση στα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία συνδέονται με την ευφυΐα και την καλή εγκεφαλική λειτουργία (παχιά ψάρια, σαρδέλες ξιφίας καρύδια, λιναρόσπορος, σολομός, σκουμπρί κ. α)

 

βιταμίνες του συμπλέγματος Β

 

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύ σημαντικές στη φάση των εξετάσεων, λόγω της συμμετοχής τους στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών ,άρα και στην παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον  ενισχύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β: Κρέας, ψάρια, συκώτι, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Φρούτα, χυμοί, λαχανικά

Καταναλώστε φρούτα χυμούς και λαχανικά .Έτσι καλύπτετε τις ανάγκες σας  σε απλούς υδατάνθρακες, βιταμίνη C αντιοξειδωτικές ουσίες και ενισχύετε την πρόσληψη των υγρών αφού το 90% και παραπάνω της σύστασης τους είναι νερό.

 

Συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχει η τάση οι μαθητές να καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να αυξήσουν την επίδοση τους. Η πρόσληψη αυτή είναι περιττή.

Μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων μπορεί να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται χωρίς να υπάρχει ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων.

Όταν δεν υπάρχει διαγνωσμένη έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό η χρησιμοποίηση συμπληρωμάτων μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

            Πρωινό

Δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό και ειδικά δεν παραλείπουμε το πρωινό τις ημέρες των εξετάσεων. Ένα καλό πρωινό που μπορεί να περιλαμβάνει γάλα ψωμί ή φρυγανιές βούτυρο μέλι ή μαρμελάδα και ένα μικρό ποτήρι φυσικό χυμό θα σας δώσει ενέργεια .Αποφύγετε τα πολύ πλούσια σε διαιτητικές ίνες τρόφιμα γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν εντερικές διαταραχές.

Αύξηση σωματικού βάρους

Κατά την προετοιμασία των Πανελληνίων εξετάσεων  στην Γ΄ Λυκείου πολλές φορές παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους των μαθητών.

Ακόμα και αν η πρόσληψη βάρους είναι σημαντική, η απώλεια του είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να μας απασχολήσει κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Είναι ένα θέμα που θα το δούμε μετά τις Πανελλήνιες και αυτό γιατί δεν θέλουμε να φορτώσουμε τον έφηβο με ένα επιπλέον άγχος ,το άγχος της δίαιτας.