ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι πανελλήνιες εξετάσεις τελείωσαν και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν σε όλα τα λύκεια της χώρας και το διαδίκτυο. Από σήμερα, και μέχρι 28 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους ηλεκτρονικά. Πολλοί έχουν αποφασίσει εξαρχής τι θα δηλώσουν, άλλοι βρίσκονται ανάμεσα σε ορισμένες σχολές ενώ άλλοι δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη. Εμείς, ως ηλικιακά πιο έμπειροι θα μοιραστούμε με εσάς μερικές ιδέες.

Η επιλογή της σχολής που θα ακολουθήσετε είναι από τις σημαντικότερες στην ζωή σας. Η σχολή θα ορίσει το αντικείμενο που θα ασχοληθείτε στο μέλλον για να βγάλετε το ως προς το ζην και θα ορίσει την επαγγελματική σας καριέρα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια σχολή και αν δεν σας αρέσει να δώσετε πάλι πανελλήνιες και να προσπαθήσετε κάποια άλλη.

Από τα βασικότερα κριτήρια είναι η επιλογή του αντικειμένου που σας ενδιαφέρει ή η κλίση που έχετε. Αν έχετε ενδιαφέρον για ένα αντικείμενο, πχ Πληροφορική, τα μαθήματα της σχολής θα είναι πιο εύκολα στην κατανόηση αλλά και πιο ευχάριστα για εσάς. Ακούστε τις συμβουλές των γύρω σας αλλά κάνετε κάτι που αρέσει σε εσάς. Αν ακολουθήσετε μια σχολή που επέλεξαν οι γονείς σας πιθανόν να μην την τελειώσετε εγκαίρως ή καθόλου γιατί διαπραγματεύεται αντικείμενα που δεν σας συγκινούν. Ο πόθος για κάτι θα σας κάνει να το κυνηγήσετε και επαγγελματικά μετά το πέρας της σχολής και να είστε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Ένα δεύτερο κριτήριο είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα και η αγορά εργασίας. Μπορεί να σας ενδιαφέρει μια σχολή αλλά να μην έχει επαγγελματική αποκατάσταση και οι περισσότεροι απόφοιτοι της να είναι άνεργοι ή να ασχολούνται με διαφορετικά πράγματα. Καλώς ή κακώς η Ελλάδα έχει πολλές σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα ή με αποφοίτους που απορροφούνται με αργούς ρυθμούς από την αγορά εργασίας. Μέχρι τις 28 Ιουνίου κάντε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, ρωτήστε αποφοίτους των σχολών που σας ενδιαφέρουν, ρωτήστε εμάς, μήπως μπορέσουμε να σας συμβουλέψουμε κατάλληλα.

Ο τόπος διαμονής και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας σας επίσης θα πρέπει να σας απασχολεί. Οι περισσότεροι φοιτητές έχουν ως όνειρο να ζήσουν ανεξάρτητοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Αναρωτηθείτε πριν επιλέξετε σχολή, αξίζει να ξοδέψει η οικογένεια μου χρήματα για να σπουδάσω εκεί που θέλω; Οι καιροί είναι δύσκολοι και η φοιτητική ζωή κοστίζει όσο ένα δεύτερο σπίτι στην οικογένεια σας. Δείξτε προτίμηση σε σχολές που βρίσκονται σε πόλεις με χαμηλότερο κόστος ζωής ή τουλάχιστον να αξίζει η σχολή την επένδυση των γονιών σας. Μην σκάφτεστε μόνο να φύγετε από το σπίτι και να διασκεδάσετε, αλλά και τις στερήσεις που θα έχει το πατρικό σας όσο είστε μακριά.

Τέλος, είναι απαραίτητο να σπουδάσετε; Η νοοτροπία των Ελλήνων που θέλει κάθε παιδί να σπουδάζει είναι λάθος και δεν υπάρχει στις υπόλοιπες χώρες. Υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν προσόντα ανώτατης εκπαίδευσης. Η επιλογή μιας σχολής μόνο και μόνο για να ισχυρίζεστε ότι σπουδάσατε κάτι ενώ σας είναι παντελώς άχρηστο είναι ό, τι χειρότερο. Μην κολλάτε στις νοοτροπίες και στα σκαλώματα των γηραιότερων ανθρώπων μήπως σας χαρακτηρίσουν αγράμματους και τα σχετικά. Αυτή η αντίληψη είναι λάθος! Σκεφτείτε, καταρχάς, ότι αν δεν θέλετε να σπουδάσετε θα μείνει στο οικογενειακό ταμείο ένα ποσό περίπου 40,000 € Μπορείτε αυτά τα χρήματα να τα επενδύσετε αλλιώς και να ακολουθήσετε ένα τεχνικό επάγγελμα (ΤΕΕ ή ΙΕΚ) που σας ενδιαφέρει. Με αυτό τον τρόπο κάνετε την επιλογή που εσείς θέλετε και σας μένουν χρήματα στην άκρη.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε να ξεκαθαρίσετε λίγο καλύτερα το τι θα επιλέξετε στο μηχανογραφικό σας και σας ευχόμαστε καλά αποτελέσματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ