Αρχική Uncategorized European School Radio: Το ευρωπαϊκό δίκτυο σχολείων που ξεκίνησε από την Ελλάδα

European School Radio: Το ευρωπαϊκό δίκτυο σχολείων που ξεκίνησε από την Ελλάδα

529
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πριν από δέκα χρόνια, μερικά σχολεία στην Ελλάδα, μετρημένα στα δάκτυλα των χεριών, ακολούθησαν την ιδέα ενός σχολείου στο Κιλκίς, να δημιουργήσουν διαδικτυακό ραδιόφωνο και γύρω από αυτό να αναπτύξουν εκπαιδευτικές δράσεις. Σήμερα, η πρωτοβουλία έχει μετεξελιχθεί σε ένα δίκτυο, που μετράει πάνω από 1.000 σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Δανίας και της Λιθουανίας.

 

«Η ανταπόκριση των σχολείων στην Ελλάδα ήταν μεγάλη», δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευτυχία Τούλιου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του European School Radio, «η εκπαιδευτική κοινότητα αγκάλιασε το πρόγραμμα από την αρχή».

Και όχι τυχαία: η ενασχόληση με το ραδιόφωνο δίνει μια άλλη δυναμική στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν τα οφέλη που έχουν οι μαθητές από την εμπλοκή τους στο μαθητικό ραδιόφωνο. Προάγει σαφώς τον γραμματισμό στα Μέσα και την Πληροφορία», τόνισε η κ. Τούλιου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενεργοποιούνται. «Βλέπουμε ότι μπορεί παράγωντας μια ραδιοφωνική εκπομπή, οι μαθητές να κινητοποιούνται, να ψάχνουν την πληροφορία, να κάνουν ρεπορτάζ, να πάρουν συνεντεύξεις και αυτό τους μένει και μετά από μία ραδιοφωνική παραγωγή. Τους μένει και εμπλέκονται και στο μάθημα πιο ενεργά και η σχέση του εκπαιδευτικού με το μαθητή ενδυναμώνεται, μέσα από αυτή την εμπλοκή».

Η κ. Τούλιου φέτος διδάσκει προσφυγόπουλα, σε τάξη υποδοχής. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν ελληνικά δεν την εμπόδισε, όμως, να υλοποιήσει το πρόγραμμα του European School Radio. «Προσπαθούν να γράφουν στα ελληνικά τα παραμυθάκια που φτιάχνουν, να τα εκφωνήσουν και τους αρέσει πολύ, που θα τους ακούσουν άλλα παιδιά. Και η χαρά είναι ακόμα πιο μεγάλη όταν λαμβάνουν σχόλια ενθουσιασμού από άλλα σχολεία», σημείωσε.

Οι μαθητές, λοιπόν, μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της παραγωγής διαδικτυακών ραδιοφωνικών εκπομπών αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, αλλά επίσης βοηθούνται να ανακαλύψουν την κλίση τους. «Πολλοί μαθητές, μέσα από το ραδιόφωνο ανακάλυψαν το ταλέντο τους, άλλος στην πληροφορική, άλλος στη δημοσιογραφία και ακολούθησαν αντίστοιχες σπουδές», επιβεβαίωσε η κ. Τούλιου.

 

«Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019»

Το European School Radio διοργανώνει και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί». Αυτή τη φορά, το θέμα είναι: «Η φωνή μας, ασπίδα στα λόγια του μίσους».

«Σε μια εποχή που η ρητορική του μίσους παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις», δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί του δικτύου, «έχουμε την ευθύνη να προβληματίσουμε τους μαθητές μας, να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν για όλα αυτά που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους, ως πολίτες αυτής της κοινωνίας, και να μιλήσουν αυθόρμητα, γιατί η κοινωνία πρέπει να ακούσει τη φωνή τους».

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και η προθεσμία υποβολής συμμετοχών, ραδιοφωνικών μηνυμάτων και τραγουδιών από τα σχολεία, είναι η 22α Φεβρουαρίου. Όπως σημείωσε η κ. Τούλιου, ο διαγωνισμός δεν απευθύνεται μόνο στα σχολεία που είναι ήδη μέλη του δικτύου, αλλά μπορούν όσα σχολεία θέλουν, να ενταχθούν και να συμμετάσχουν.

Η πρόσκληση αφορά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ελλάδας- Κύπρου και Ομογένειας.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται με την αρωγή του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις: Με το πέρας της προθεσμίας υποβολής συμμετοχών δύο επιτροπές τις αξιολογούν και κοινοποιούνται οι συμμετοχές που ξεχωρίζουν. Σε δεύτερη φάση, θα πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, το οποίο και θα ψηφίσει τις καλύτερες συμμετοχές.

Στις 12 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο του 6ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, θα απονεμηθούν τα βραβεία.

Σημειώνεται, ότι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου θα διεξαχθεί φέτος στην πόλη του Βόλου, 11 με 13 Απριλίου και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και να γνωριστούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα κυρίως, αλλά και το εξωτερικό.

Πώς λειτουργεί

Από το 2013, συστάθηκε από περισσότερα από 150 σχολεία η Επιστημονική Εταιρεία του ESR, η οποία έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Η Εταιρεία έχει αναλάβει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την αξιοποίηση του ραδιοφώνου ως εκπαιδευτικού υλικού στην τάξη. Παράλληλα, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου έχουν αναλάβει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με στόχο το πρόγραμμα του ESR να μπει σε περισσότερες τάξεις.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις, με πιο ιδιαίτερη, τη δυνατότητα που δίνεται σε σχολεία να κάνουν ραδιόφωνο σε πραγματικό στούντιο, στη Θεσσαλονίκη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάνω ραδιόφωνο στο European School Radio» υλοποιείται για 4η συνεχόμενη σχολική χρονιά με τη συνεργασία του ESR, των Τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, καθώς επίσης και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Λειτουργεί κάθε Παρασκευή 09:00-12:00 στους χώρους του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και παρέχει επιμόρφωση και υποστήριξη στο δημοσιογραφικό μέρος, από επαγγελματίες δημοσιογράφους και φοιτητές και παράλληλα, καλύπτει την εκπαίδευση των μαθητών και τη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση μίας ώρας εκπομπής των μαθητών μέσω του διαδικτυακού σταθμού European School Radio, με την επίβλεψη και στήριξη των εθελοντών επιμορφωτών και ραδιοφωνικών παραγωγών του ESR.

Περισσότερες πληροφορίες, για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τις δράσεις του ESR, στην ιστοσελίδα του δικτύου: http://europeanschoolradio.eu/el/

ΠΗΓΗ:
http://omathimatikos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ