Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) βασίζεται στην ιδέα του γιατρού Dr. Wataru Mori και καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement) που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος.
Η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της ανθρώπινης κατάστασης, που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής.
Kύριος σκοπός της είναι η προαγωγή της καλής θέλησης και της ευγένειας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Σύντομα συσπείρωσε εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις-μέλη του, που προέρχονται από όλο τον πλανήτη (Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ομάν, Ρουμανία και Σκωτία).
Στόχος της είναι η βελτίωση της ατομικής και συλλογικής ανθρώπινης συμπεριφοράς, μέσα από τη μελέτη της. Η καλοσύνη ως ιδιότητα, του ανθρώπου που επιθυμεί το καλό και την ευτυχία του συνανθρώπου του, έχει θετική επίδραση στην προσωπικότητα του και σε όλους τους τομείς της ζωής του, καθώς η αυθεντική της έκφραση αποτελεί δόνηση της καρδιάς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να εκφράζεται με ειλικρίνεια, θετικό πνεύμα, διάθεση αλληλεγγύης και χωρίς αναμονή ανταπόδοσης. Η καλοσύνη, που δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ανεκτικότητα, δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, τουναντίον είναι πηγή χαράς, ηρεμίας, συγκινησιακής ευφυίας και αστικής ευγένειας. Συντελεί αποτελεσματικά στη δημιουργία ηθικού, πνευματικού και ψυχολογικού πλούτου. Στη βούληση του καθενός είναι να την κάνει πράξη!