Αρχική Uncategorized Το Airbnb δυσκολεύει τους φοιτητές να βρουν σπίτι – Πόσοι έμειναν εκτός...

Το Airbnb δυσκολεύει τους φοιτητές να βρουν σπίτι – Πόσοι έμειναν εκτός φοιτητικών εστιών

371
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η εξάπλωση του Airbnb φαίνεται να επηρεάζει και τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικογένειά τους και αναζητούν σπίτι.

Στην Αθήνα μόνο περίπου 200 φοιτητές  βρέθηκαν φέτος εκτός φοιτητικών εστιών, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ελεύθερος Τύπος» από το ΑΠΘ έμειναν εκτός στέγασης 170 φοιτητές, από το Πανεπιστήμιο Πατρών 148 και από το ΤΕΙ Κρήτης 154.

Σύμφωνα με πηγές από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), στις ελλιπείς υποδομές και την οικονομική κρίση, φέτος προστέθηκε και το Αirbnb. Μέχρι πρότινος πολλοί δικαιούχοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια δεν έκαναν αίτηση για να πάρουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες και επέλεγαν λύσεις όπως η συγκατοίκηση. Η έλευση του Αirbnb όμως και οι διαστάσεις που έχει λάβει σε μεγάλες πόλεις -που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών- έχει αλλάξει τα δεδομένα εκτοξεύοντας τα ενοίκια, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις, όχι όμως και η διαθεσιμότητα των δωματίων στις εστίες.

Σύμφωνα με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εξετάζονται διάφορα σενάρια για την επίλυση του προβλήματος (σ.σ.: στο οποίο περιλαμβάνεται και η σίτιση), όμως η εκτόνωση σε ένα μεγάλο βαθμό πολύ πιθανόν να έρθει από τις μετεγγραφές. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των ενστάσεων που έγιναν δεκτές και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» σχεδόν το 75% των ενστάσεων θα γίνουν δεκτές. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναμένει τα αποτελέσματα ελπίζοντας να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων δωματίου εστίας, μιας και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην οικία του.

Βέβαια, η έλλειψη υποδομών είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του συνολικού προβλήματος των εστιών, καθώς και οι υπάρχουσες στερούνται φύλαξης, θέρμανσης, συντήρησης και υγειονομικής φροντίδας. Σε ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς ανέδειξε -για τρίτη φορά- το πρόβλημα των εστιών, καταγγέλλοντας ότι μέχρι και ποντίκια κυκλοφορούν ανενενόχλητα στους χώρους που διαβιούν οι φοιτητές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ζητά απαντήσεις για την κακοδιαχείριση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), στην ευθύνη του οποίου ανήκει η διαχείριση των φοιτητικών εστιών και ζητά από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με σοβαρότητα παρέχοντας την αυτονόητη μέριμνα στους φοιτητές και διασφαλίζοντας τους καλύτερους όρους στην εκπαίδευση της νέας γενιάς.

Πόσοι φοιτητές έμειναν εκτός εστιών:

ΕΜΠ: 70
ΕΚΠΑ: 113
ΑΠΘ: 170
Πάντειο Πανεπιστήμιο: 11
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: 3
Πανεπιστήμιο Πατρών: 148
ΤΕΙ Κρήτης: 154

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ