Αρχική Εκπαίδευση Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία του παιδιού στις Πανελλήνιες και οι εναλλακτικές...

Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία του παιδιού στις Πανελλήνιες και οι εναλλακτικές μετά το λύκειο

475
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η χειρότερη σχολική χρονιά στην μαθητική καριέρα κάθε σχεδόν παιδιού τελειώνει συνήθως είτε με πανηγυρικό εορτασμό είτε με δάκρυα. Η ανηφόρα αυτού του Γολγοθά είναι μεγάλη και κακοτράχαλη και, δυστυχώς, το τέλος της δεν είναι για όλους τους μαθητές ευχάριστο. Ο αγώνας των Πανελλαδικών μπορεί να μην λήξει με επιτυχία, μπορεί να λήξει με παταγώδη αποτυχία, με πικρία ή με τεράστια απογοήτευση.

Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία του παιδιού στις Πανελλήνιες

Δύσκολα μπορεί να βρεθεί γονιός πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθητή που δεν έχει «ματώσει» προσωπικά (οικονομικά και ψυχολογικά) χάριν της επικείμενης επιτυχίας του παιδιού του. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η ζωή κι οι Πανελλήνιες κερνούν αποτυχία αντί για επιτυχία; Ποια η θέση του γονιού που βλέπει τα ακαδημαϊκά σχέδια του παιδιού του να γκρεμίζονται σαν τοίχος από τραπουλόχαρτα;

Ψυχραιμία: Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!

Μια μεγάλη απογοήτευση είναι λογικό να δημιουργήσει ενστικτωδώς το αίσθημα του απόλυτου πανικού, ωστόσο η αποτυχία στις Πανελλαδικές δεν είναι σε καμία περίπτωση αδιέξοδο. Πριν βιαστείτε να τραβήξετε τα μαλλιά σας και να μεταδώσετε την απελπισία σας στο παιδί που βιώνει τη δική του σκοτεινή περίοδο, αναλογιστείτε ποιες είναι οι εναλλακτικές.

Μήπως η σχολή στην οποία εισήχθη δεν είναι τελικά και τόσο κακή; : Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ευτυχία να γνωρίζουν με σιγουριά τι θέλουν να κάνουν –άλλωστε το εκπαιδευτικό σύστημα σε βάζει να διαλέξεις τι θα κάνεις στη ζωή σου, σε μια ηλικία που ενδέχεται να μη ξέρεις «πού σου πάν’ τα τέσσερα». Δείτε το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής στην οποία πέρασε και εξετάστε τις επαγγελματικές προοπτικές της με νηφαλιότητα. Ίσως να μην είναι και τόσο άσχημα τελικά.

Μην αντιμετωπίζετε το ζήτημα εγωιστικά

Μερικά από τα μεγαλύτερα βάρη που κληροδοτούν οι γονείς στα παιδιά τους, είναι τα όνειρά τους γι’ αυτά. Εσείς μπορεί να είσαι μια επιτυχημένη δικηγόρος ή ένας φαρμακοποιός με «στρωμένη δουλειά», αυτό όμως δεν καθιστά καθόλου απαραίτητα το παιδί έναν εκκολαπτόμενο δικηγόρο ή φαρμακοποιό. Αντιστοίχως, τα «παρατημένα» όνειρα ενός γονιού μπορεί να γίνουν άθελά του χαλινάρι στην ελευθερία του νεαρού απόφοιτου. Επομένως, αν η κακή πορεία του παιδιού στις Πανελλήνιες σας έχει τσακίσει ψυχολογικά, ίσως πρέπει να σκεφτείτε: μήπως το επίκεντρο της απογοήτευσης και του θυμού σας είναι ο εαυτός σας και τα δικά σας «θέλω» που προβάλλονται στο παιδί;

Δείξτε συμπαράσταση, όχι απογοήτευση

Για κάθε γονιό, το παιδί του είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά του κι όταν αυτή, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, δίνει το είδος των εξετάσεων που κρίνουν το μέλλον της, είναι απόλυτα λογικό ο μπαμπάς και η μαμά να βιώνουν προσωπικά την όλη διαδικασία. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, είναι φυσικό να στεναχωρηθείτε, να απογοητευτείτε ή/και να θυμώσετε με την ασυνέπεια/ την ελαφρότητα/ την ανευθυνότητα του παιδιού που δεν διάβασε. Ό,τι έγινε, έγινε όμως και φορτώνοντας το με ενοχές δεν θα κερδίσετε απολύτως τίποτα (εκτός ίσως απ’ το να ξεσπάσετε). Ο δικός σας ρόλος είναι να υποδείξετε στο παιδί τα λάθη του, να το ενθαρρύνετε να προσπαθήσει ξανά (αν το επιθυμεί) και να διαλύσετε την πεποίθηση ότι είναι «άχρηστο» ή αποτυχημένο –όχι να την ενισχύσετε.

 

Οι εναλλακτικές: 

  • Πανεπιστήμια εξωτερικού:

Η επιλογή των σπουδών σε χώρα του εξωτερικού απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία των υποψηφίων, πολύ διεξοδική αναζήτηση πανεπιστημίου και τμήματος και προϋποθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία αιτήσεων στα πανεπιστήμια, η οποία διαρκεί συνήθως ένα σχολικό έτος.

  • Πανεπιστήμια Κύπρου (Δημόσια ή Ιδιωτικά): 

‘Oλοι οι ‘Eλληνες μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν και ένα δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο, για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (Λευκωσία και Λεμεσός). Επίσης,από το 2007 η Κύπρος έχει αναγνωρίσει επίσημα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως ισότιμα με τα δημόσια.

  • Κολέγια (στην Ελλάδα):

Τα ελληνικά κολέγια προφέρουν συνήθως προγράμματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα ή δικά τους προγράμματα, έχοντας έδρα στο εξωτερικό.

  • Πανελλαδικές την επόμενη χρονιά:

Κάποιοι μαθητές επιλέγουν να ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και 2η φορά, θέλοντας έτσι να προσπαθήσουν να πετύχουν το στόχο τους που δεν κατέφεραν την πρώτη χρονιά. Αυτή η χρονιά συνήθως είναι και πιο «εύκολη», καθώς έχουν περισσότερο χρόνο για διάβασμα, εξετάζονται σε ήδη γνωστή ύλη και έχουν ξαναπεράσει τη διαδικασία των πανελλαδικών.

  • Μηχανογραφικό με το 10%:

Μέχρι και το σχολικό έτος 2016-2017, οι υποψήφιοι των δύο προηγούμενων ετών, είχαν το δικαίωμα να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους χωρίς να ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια. Φέτος, υπήρχε και ποσοστό για τους υποψήφιους του 2016 με 60% και του 2015 με 40%. Οι βάσεις των σχολών για το 10% είναι συνήθως, πολύ υψηλότερες από το 90%.

  • Κατατακτήριες εξετάσεις:

Αυτή η περίπτωση αφορά υποψηφίους που ήθελαν μια συγκεκριμένη σχολή, αλλά δεν κατάφεραν να την πετύχουν. Οπότε επιλέγουν μια παρεμφερή κι όταν τελειώσουν τις σπουδές τους (μετά από 4 ή 5 χρόνια), δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις στην σχολή που επιθυμούσαν   και αν είναι ανάμεσα τους επιτυχόντες, συνεχίζουν τις σπουδές τους στη σχολή αυτή, από το 2ο έτος σπουδών.

  • Μεταπτυχιακό:

Η επιλογή αυτή σημαίνει ότι ξεκινούν με ένα πρώτο πτυχίο σε ένα γενικό αντικείμενου του χώρου που τους ενδιαφέρει και μετά το πέρας των σπουδών κάνουν ένα μεταπτυχιακό με το οποίο ειδικεύονται στον τελικό τομέα ενδιαφέροντος τους.

  • ΙΕK:

Τα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης), δημόσια ή ιδιωτικά, αποτελούν μια ξεχωριστή βαθμίδα εκπαίδευσης, τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το τονίζουμε αυτό, γιατί πολλοί υποψήφιοι συγχέουν τα ΙΕΚ με τα ΤΕΙ, κάτι που δεν ισχύει. Τα ΙΕΚ προσφέρουν κατάρτιση κυρίως επάνω σε τεχνικά/ πρακτικά αντικείμενα, οι σπουδές εκεί διαρκούν 2 χρόνια και αποτελούν στην ουσία μια τεχνική εκπαίδευση επάνω σε πρακτικούς τομείς της αγοράς εργασίας.

 

ΠΗΓΗ:

tvxs.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ