Πείραμα Χημείας πραγματοποίηθηκε το Σάββατο 14/04/2018, στο χώρο του φροντιστηρίου “Κυρίτσης” με κοινό τους μαθητές του Λυκείου. Ο υπεύθυνος και καθηγητής Χημείας κύριος Παναγιώτης Μήκος επέλεξε πειράματα με θέμα την οξύτητα, το Ph και τις αντιδράσεις με ανθρακικά άλατα, μέταλλα και διαλύματα.
Παρακάτω ακολουθεί υλικό από την τάξη με τους μαθητές μας σε ρόλο επιστήμονα!
14/4/2018
Τα πειράματα που εκτελέστηκαν συνοψίζονται παρακάτω:
- Έγινε μέτρηση των βαθμών οξύτητας σε δείγματα ξιδιού (κανονικού και λευκού) του εμπορίου. Οι μαθητές έκαναν την προετοιμασία των διαλυμάτων (αραιώσεις των δειγμάτων, μεταφορά συγκεκριμένου όγκου σε κωνική φιάλη και προσθήκη δείκτη) και τον προσδιορισμό του τελικού σημείου της ογκομέτρησης (δηλαδή του όγκου του προτύπου διαλύματος βάσης που απαιτήθηκε για την εξουδετέρωση των οξέων του κάθε δείγματος) μέσω αλλαγής χρώματος του δείκτη.
- Μελετήθηκαν διάφοροι δείκτες ως προς τα χρώματα που αποκτούν σε διαλύματα διαφορετικού pH. Τα παιδιά διαπίστωσαν ότι δεν αλλάζουν όλοι οι δείκτες χρώμα στην ίδια τιμή pH, καθώς και ότι υπάρχει η περιοχή pH αλλαγής χρώματος, στην οποία το χρώμα είναι το ενδιάμεσο. Επίσης, με ανάμειξη ορισμένων δεικτών μπορεί να γίνει εκτίμηση της οξύτητας ενός διαλύματος, καθώς προκύπτουν συνδυασμοί χρωμάτων (έτσι «λειτουργεί» το πεχαμετρικό χαρτί).
- Στα πλαίσια της μελέτης των καρβοξυλικών οξέων, εκτός από την εξουδετέρωση έγιναν αντιδράσεις με ανθρακικά άλατα, με μέταλλα και δοκιμή οξείδωσης διαλυμάτων οξικού και οξαλικού οξέος (όπου φάνηκε ότι μόνο το δεύτερο οξειδώνεται προκαλώντας αποχρωματισμό και παράγοντας φυσαλίδες). Η αντίδραση οξέων με μέταλλα έγινε και με αλουμινένιο κουτάκι, που προηγουμένως χαράχτηκε εσωτερικά ώστε να φύγει το προστατευτικό επίχρισμα και γεμίστηκε με διάλυμα οξέος. Μετά από λίγη ώρα το κουτάκι τελικά τρύπησε στα σημεία που είχε χαραχτεί. Έτσι, διαπιστώθηκε η σημασία των ποιοτικών ελέγχων σε άλλον έναν τομέα της βιομηχανίας τροφίμων (πρώτες ύλες – συσκευασία).
Παναγιώτης Μήκος
Χημικός
Δείτε με τη σειρά τα στάδια οξείδωσης του μετάλλου και πώς χαράζει ένα κουτάκι αναψυκτικού:
1. 2.
3. 4.
Ακολουθούν τα βίντεο από την αίθουσα, μέσω του καναλιού μας στο youtube:
Καθώς κατευθυνόμαστε προς τις τελικές εξετάσεις τα πειράματα Χημείας και Βιολογίας τελειώνουν για φέτος! Από τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσουμε πάλι με όρεξη για μάθηση και παιχνίδι!
Ευχαριστούμε τον κύριο Μήκο και τους μικρούς μας επιστήμονες!