Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας να είμαστε δίπλα στους μαθητές μας κάνοντας τους να κατανοούν το μάθημα όσο το δυνατόν περισσότερο, διοργανώνουμε συχνά πειράματα Χημείας ή Βιολογίας Λυκείου. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πώς λειτουργούν οι μικροοργανισμοί, πώς αντιδρούν τα χημικά στοιχεία..
Το Σάββατο 03 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του “Φροντιστηρίου Κυρίτσης” πείραματα Βιολογίας και Χημείας από τον Χημικό καθηγητή μας Παναγιώτη Μήκο.
Ακολουθεί κείμενο από τον καθηγητή κ.Μήκο και περιέχονται βίντεο των πειραμάτων από το κανάλι μας στο youtube “kyritsis.education”.
3/3/2018
Πειράματα βιολογίας και χημείας
Το πρώτο μέρος των πειραμάτων είχε σχέση με το DNA και τις πρωτεΐνες, που είναι δύο από τις σημαντικότερες κατηγορίες βιομορίων, δηλαδή ουσιών που αποτελούν τα κύτταρα. Αφενός απομονώθηκε το DNA (γενετικό υλικό) από φυτικά κύτταρα φράουλας και ακτινίδιου με εργαστηριακές μεθόδους διαχωρισμού όπως εκχύλιση, διήθηση και καταβύθιση. Αφετέρου μελετήθηκε η καταλυτική δράση του ενζύμου καταλάση (πρωτεϊνικό μόριο που διασπά το επικίνδυνο για τα κύτταρα H2O2) και το πώς αυτή επηρεάζεται από παράγοντες όπως οι ακραίες τιμές θερμοκρασίας και pH.
DNA
Ένζυμα
Οι καλλιέργειες μικροοργανισμών ήταν το θέμα του δεύτερου μέρους των πειραμάτων. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια μιας μικροβιολογικής ανάλυσης: προετοιμασία θρεπτικού υλικού, αποστείρωση, πλήρωση τρυβλίων με θρεπτικό υλικό, μεταφορά μικροοργανισμών από ακίνδυνες πηγές («εμβολιασμός»). Μάλιστα, για τις επόμενες ημέρες παρακολουθούν είτε άμεσα είτε μέσω φωτογραφιών, την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και τις αποικίες που δημιουργούνται. Η χρησιμοποίηση τόσο γενικών, όσο και εκλεκτικών θρεπτικών υλικών επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για το είδος των μικροοργανισμών (βακτήρια, ζύμες-μύκητες) που υπήρχαν σε κάθε δείγμα που εξετάστηκε.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος έγινε ανάλυση κρασιού. Πιο συγκεκριμένα, προσδιορίστηκαν οι αλκοολικοί βαθμοί σε κρασί του εμπορίου, μετά από απόσταξη. Έτσι, οι μαθητές είδαν από κοντά μια από τις πιο χαρακτηριστικές χημικές αναλύσεις που λαμβάνουν χώρα στα χημικά εργαστήρια.
Αλκόολες
Παναγιώτης Μήκος
Χημικός
Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορούμε να δούμε στην ίδια καλλιέργεια πως αντιδρούν οι μικροοργανισμοί:
μετά από 24 ώρες: μετά από 48 ώρες:
Τέλος, στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε με πόσο προσοχή πρέπει να γίνεται η μεταφορά μικροβίων.