Αρχική Uncategorized Παρασκευή και 13: Το σκοτεινό παρελθόν της περιβόητης ημερομηνίας

Παρασκευή και 13: Το σκοτεινό παρελθόν της περιβόητης ημερομηνίας

784
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13 και πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν θα έχουν καλή μέρα, ότι όλα θα πάνε στραβά και ότι θα έχουν κακοτυχία. Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν την προέλευση της … φοβίας για την συγκεκριμένη ημέρα και γιατί υπάρχει ένα σκοτεινό υπόβαθρο γύρω από τον αριθμό 13;

Η ιστορική σημασία της ημερομηνίας

Αν και λαογράφοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για την δεισιδαιμονία πριν από το 19ο αιώνα, η ημερομηνία εδώ και καιρό συνδέεται με γεγονότα τόσο ιστορικά, όσο και θρησκευτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.

Σύμφωνα με τα καθολικά πιστεύω, ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή και 13. Ο πατέρας της αγγλικής λογοτεχνίας, Geoffrey Chaucer, επίσης κάνει αναφορές στα έργα του για την ατυχία που έχει αυτή η ημέρα. Όπως αναφέρει στο «Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ», είναι μια κακή μέρα για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι.

Ωστόσο άλλοι μελετητές εκτιμούν πως η ιδρυτική πράξη του μύθου για την Παρασκευή και 13 βρίσκεται στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ’ της Γαλλίας αποφασίζει να εκδόσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.

Αυτός ο μύθος τράβηξε την προσοχή του κοινού καθώς πολλοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, έγραψαν για θεωρίες συνομωσίας που πλανούνται μέχρι και σήμερα γύρω από τη σύνδεση των Ναϊτών Ιπποτών με τον μασονισμό και το Άγιο Δισκοπότηρο.

 

13 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για την Παρασκευή και…13

Η «Παρασκευή και 13» που έχει στοιχειώσει πολλών τα βράδια έχει 12 σίκουελ. Η πρώτη ταινία γυρίστηκε το 1980 και η τελευταία το 2009.

Ο Jason είναι χαρακτηριστική μορφή των ταινιών τρόμου και όλοι οι λάτρεις τουλάχιστον του συγκεκριμένου είδους σινεμά τον γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά. Ή μήπως όχι;

Σε όλα αυτά τα «επεισόδια», 13 ηθοποιοί διαφορετικοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον Jason. Άλλοι σε παιδική ηλικία, άλλοι ως οι κασκαντέρ του και άλλοι ως η φονική μηχανή που όλοι γνωρίζουμε. Plus info: ο Dan Bradley είχε επιλεχθεί ως ο Jason για το Παρασκευή και 13 μέρος 6ο αλλά μετά από δύο μέρες γυρισμάτων αντικαταστάθηκε από τον C. J. Graham.

Η πρώτη και η δεύτερη ταινία λαμβάνουν όντως χώρα την Παρασκευή και 13. Οι υπόλοιπες διαδραματίζονται το Σάββατο και 14, Κυριακή και 15 κ.λπ

Η μαμά του Jason (Pamela Voorhees) έπαιξε μόνο στην πρώτη ταινία γιατί ήθελε να αγοράσει ένα ….αυτοκίνητο. Έτσι ήταν η συμφωνία της ήδη γνωστής τότε ηθοποιού και δημοσιογράφου, Betsy Palmer.

Η Betsy Palmer μάλιστα εργάστηκε μόλις 10 μέρες και το …μεροκάματό της ήταν 1000 δολάρια.

Ο πατέρας του Jason o Mr. Voorhees, λέγεται Elias και υποτίθεται ότι θα εμφανιζόταν σε μία από τις τελικές σκηνές της 6ης ταινίας αλλά τον έκοψαν.

Ο ηθοποιός Kane Hodder έχει παίξει στην καριέρα του το Jason, τον Freddy Krueger και το θύμα του Jason.

Ο Jason προτιμούσε τις ξανθές. Εννιά στο σύνολο έχουν γλιτώσει από τη μανία του λόγω…χρώματος μάλλον.

Το αρχικό όνομα του  Jason ήταν Josh, αλλά το άλλαξαν γιατί το δεύτερο δεν ταίριαζε σε δολοφόνο.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Friday the 13th: A New Beginning (1985), Danny Steinmann από το 1973 εργαζόταν σε ταινίες του…ενήλικου σινεμά.

Αρκετοί ηθοποιοί αγνοούσαν ότι είχαν επιλεχθεί για να συμμετάσχουν στα συγκεκριμένα σίκουελ. Μετά την 3η ταινία, η παραγωγή χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα ως τίτλους.

Κάποιος κριτικός όταν είδε την πρώτη ταινία εκνευρίστηκε τόσο πολύ με το ρόλο της μητέρας του Jason, που υποδύθηκε η Betsy Palmer, που δημοσίευσε τη διεύθυνση της ηθοποιού στο περιοδικό του και προέτρεπε τον κόσμο να της στείλει γράμματα διαμαρτυρίας. Είχε δημοσιεύσει όμως λάθος διεύθυνση.

Τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας διήρκησαν 28 ημέρες. To budget της ταινίας υπολογίζεται στα 550.000 δολάρια και τα κέρδη μόνο στις ΗΠΑ έφτασαν στα 37.465.200 δολάρια.

 

ΠΗΓΗ
www.cnn.gr
www.mononews.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ