Τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκινά η λειτουργία του «Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας» στην Αθήνα που απευθύνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα μαθήματα θα είναι εντελώς δωρεάν ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που υλοποιείται ήδη από το 1970 στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, όπως το Λονδίνο και η Κύπρος.
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση People Behind, η ιδέα για ένα Πανεπιστήμιο για τους ηλικιωμένους (U3A = University of Third Age) ξεκίνησε το 1973 στη Γαλλία ακολουθώντας το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των Πανεπιστημίων. Τη δεκαετία του 1980 η ιδέα μεταφέρθηκε στην Αγγλία με διαφορετική, όμως, προσέγγιση: η διδακτέα ύλη οργανώθηκε σύμφωνα με τις γνώσεις των ηλικιωμένων και τα μαθήματα γίνονταν από τους ίδιους. Αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν 1035 τοπικά Πανεπιστήμια για ηλικιωμένους με συνολικό αριθμό ωφελούμενων 424.000 άτομα.
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν Κλασικές Σπουδές, Ομάδες Συζήτησης, Υπολογιστές, Χειροτεχνία, Θέατρο, Ιστορία, Γλώσσες, Λογοτεχνία, Τέχνες, Μουσική, Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Φιλοσοφία αλλά οργανώνονται και δράσεις που αφορούν την υγεία, προγράμματα εκγύμνασης και αναψυχής.
Τόπος συνάντησης και εκπαίδευσης
«Δεν είναι ένα πανεπιστήμιο με την έννοια που το έχουμε στο μυαλό μας σήμερα» διευκρινίζει η Μαρία Αστερίου, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας People Behind που μαζί με τη συνεργάτιδά της Μαρία Ηλιοπούλου, και εξηγεί: «Μέσα από την εμπειρία μας διαπιστώσαμε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φυσικός χώρος στον οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να συναντηθούν, να συγχρωτιστούν, να διδαχθούν. Να βρίσκονται εκεί παρόντες με το νου, το σώμα και το συναίσθημα και αυτό να έχει ένα απτό αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει, δηλαδή, μια πιο ολιστική προσέγγιση πάνω στον τομέα της εκπαίδευσης και όχι αποσπασματική. Δεν είναι μια ιδέα εξωπραγματική ή ακατόρθωτη. Εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες. Αυτό που χρειάζεται είναι όρεξη να το κάνεις» επισημαίνει.
Από τη νέα χρόνια θα ξεκινήσουν τα μαθήματα Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Θεάτρου και Εκπαίδευσης σε Υπολογιστές. Τα μαθήματα θα είναι τρίμηνης διάρκειας και θα διεξάγονται στο Γκάζι, στο κέντρο της Αθήνας. Θα διοργανωθούν επίσης εργαστήρια και σεμινάρια που θα αφορούν στην υγεία και τη διατροφή, την κατάθλιψη και σειρά διαλέξεων που θα αφορούν τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους.
«Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν όσους κύκλους μαθημάτων επιθυμούν αλλά και να προτείνουν οι ίδιοι μαθήματα ώστε να δημιουργηθούν νέες θεματικές ενότητες» προσθέτει η Μαρία, ενώ όσοι άνω των 65 ετών το επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως συντονιστές των μαθημάτων και των εργαστηρίων.
Πληροφορίες
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210 3418082 και να δηλώσουν είτε συμμετοχή σε κάποιο από τα μαθήματα είτε να δηλώσουν τον ενδιαφέρον τους για συντονιστές εργαστηρίων σε κάποιον από τον τομέα εξειδίκευσής τους.
To πάρτι εγκαινίων θα διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου (Φρεαριών 6-8 Γκάζι) στις 18.30 και είναι ανοιχτό για όλους και όλες. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης στο χώρο, φέρνοντας μαζί ένα βιβλίο από τη συλλογή τους.
Της Χρύσας Βαϊνανίδη
ΠΗΓΗ:www.alfavita.gr