Αρχική Uncategorized Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής- Σχολές και Τμήματα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής- Σχολές και Τμήματα

992
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επίσημα συγχωνεύονται τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που κατατέθηκε και βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Αντί για τα σαράντα δύο τμήματα των δύο ΤΕΙ πλέον θα υπάρχουν είκοσι έξι, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, το οποίο όμως δεν αναφέρει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, για τις οποίες έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα σπουδαστές προς ενοποίηση τμημάτων ζητώντας να διατηρηθεί η αυτονομία τους.Ο πρώτος κύκλος σπουδών θα διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα και θα περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες.

Τα γνωστικά πεδία του νέου πανεπιστημίου θα είναι τα εξής πέντε: α) Κοινωνικές, Διοικητικές και Οικονομικές Επιστήμες, β) Επιστήμες Μηχανικού, γ) Επιστήμες Τροφίμων, δ) Επιστήμες Υγείας και Πρόνοιας και ε) Καλλιτεχνικές Σπουδές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα νέα τμήματα θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια από αυτά θα θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που «δεν υπάρχουν ακόμη στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν δείξει την μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών».

Συγκεκριμένα, ιδρύονται οι ακόλουθες σχολές και τμήματα:

Σχολή Μηχανικών

α. Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
β. Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής
γ. Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
δ. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
ε. Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής
στ. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
ζ. Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών
η. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

α. Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
β. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
γ. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
δ. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
ε. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
στ. Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

α. Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας
β. Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
γ. Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης
δ. Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών

Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας

α. Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
β. Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
γ. Τμήμα Εργοθεραπείας
δ. Τμήμα Μαιευτικής
ε. Τμήμα Νοσηλευτικής
στ. Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Σχολή Επιστημών Τροφίμων

α. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
β. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών

Μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος Πρύτανης και η Σύγκλητος, το ίδρυμα προβλέπεται να διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή έως την 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης θα αναδειχθούν ύστερα από εκλογές που θα διεξαχθούν έως την 1η Απριλίου 2018.

Μεταβατική περίοδος για τους φοιτητές

Οι φοιτητές την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Πανεπιστημίου, έως και την εξεταστική του επόμενου Σεπτεμβρίου, θα παρακολουθούν προγράμματα σπουδών των δύο ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν (ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας), μέχρι και την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής (του Σεπτεμβρίου). Η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του ΠΔΑ θα ξεκινήσει από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Τι θα γίνει με τα προπτυχιακά μαθήματα;

Τα προπτυχιακά µαθήµατα Τµηµάτων των απορροφώµενων Τ.Ε.Ι., συνεχίζονται σύµφωνα µε το καθορισµένο πρόγραµµα σπουδών µέχρι την ολοκλήρωση των εξαµήνων και των εξετάσεων για το ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018. Τα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών των Τµηµάτων του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής θα εφαρµόζονται από το χειµερινό εξάµηνο του ακαδηµαϊκού έτους 2018- 2019. Η διαµόρφωση των προγραµµάτων σπουδών των Τµηµάτων του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής γίνεται σύµφωνα µε το άρθρο 32 του ν. 4009/11. Τα προγράµµατα αυτά θεωρούνται πιστοποιηµένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 70 έως και 72, και του δευτέρου εδαφίου της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/11 (Α΄ 195).

Τι θα συμβεί με το πτυχίο;

Αυτό είναι και το κύριο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές. Η αντιστοίχηση των μαθημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ με τα νέα προγράμματα σπουδών θα αποφασιστεί από τη Συνέλευση των νέων Τμημάτων. Μόνο τότε θα καθοριστούν τα υπολειπόμενα μαθήματα για την απόκτηση του τίτλου σπουδών είτε του Τμήματος του ΠΔΑ είτε του Τμήματος ΤΕΙ ανάλογα με το τι θα αποφασίσει ο εκάστοτε σπουδαστής, καθώς του δίνεται κι η δυνατότητα να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών του Τμήματος ΤΕΙ στο οποίο έχει εισαχθεί, υποβάλλοντας μη ανακληθείσα υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018.

Πηγή: neopolis.gr
iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ