Αρχική Uncategorized Πανελλαδικές εξετάσεις: Άγνωστος ο αριθμός των εισακτέων

Πανελλαδικές εξετάσεις: Άγνωστος ο αριθμός των εισακτέων

638
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λίγους μήνες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και σε μία περίοδο που αρχίζουν οι διαδικασίες που προηγούνται των εισαγωγικών, οι αλλαγές που κάνει το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να δημιουργούν αγωνία για τη φετινή εξεταστική περίοδο, ενώ ο αριθμός των εισακτέων παραμένει άγνωστος.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, «ανακατεύει» τμήματα και επιστήμες με τη σύσταση ενός νέου ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο όμως δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από τη Βουλή – έχει εισαχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο – και είναι άγνωστο πώς θα επηρεαστεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για ανάγκη αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα προκαλώντας την ανησυχία των μαθητών. Προβληματισμό προκαλούν και οι αναφορές περί ίδρυσης νέων πανεπιστημιακών τμημάτων ή συγχωνεύσεις άλλων, που αλλάζουν την εικόνα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Ο υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει την ίδρυση νέου Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (που δέχθηκε να συνεργαστεί με το ΤΕΙ Ηπείρου), νέας Νοσηλευτικής Σχολής στο ίδρυμα, νέας Νομικής Σχολής στην Κρήτη ή στην Πάτρα.

Πάντως, για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έως σήμερα δεν υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το υπουργείο την αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα και οι πληροφορίες ορίζουν πως δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους.

 

Εξελίξεις και αλλαγές

Η αγωνία όμως φέτος διατρέχει όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αγωνία έχουν οι τελειόφοιτοι της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι δεν ξέρουν τι αλλαγές θα βρουν στο Μηχανογραφικό και πώς να κατευθύνουν τις επιλογές τους. Αγωνία έχουν και οι μαθητές της Α’ Λυκείου, που αναμένουν την δομή του νέου Λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ. Οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθώς και πολλών εμπειρογνωμόνων βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας αλλά το περιεχόμενό τους δεν το έχουμε δει επίσημα.

Η συζήτηση για το νέο Λύκειο «άναψε» για τα καλά όταν έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για συνεξέταση της Χημείας και της Βιολογίας και τη συνοπτική συγχώνευση της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας σε ένα μάθημα υπό τον γενικό τίτλο Φυσικές Επιστήμες. Το γεγονός δρομολόγησε αντιδράσεις των αντίστοιχων επιστημονικών ενώσεων. Το ζήτημα δεν έχει ακόμη κριθεί τελεσίδικα.

Οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν και φέτος τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ το υπουργείο θα αφήσει μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ’ Λυκείου (θα γίνουν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου) ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις στα μαθήματά τους. Ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ για το 2018-2019 δεν είναι ακόμη γνωστός. Το μόνο γνωστό είναι ότι το υπουργείο πενταπλασίασε φέτος τον αριθμό των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) στα Πανεπιστήμια της χώρας.

 

ΠΗΓΗ:www.cnn.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ