Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Η σημερινή ημέρα (2018) είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της μόλυνσης από τα πλαστικά.
Λιγότερο από το ένα δέκατο όλου του πλαστικού παγκοσμίως ανακυκλώνεται και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την απαγόρευση ή την επιβολή φόρου στις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης προκειμένου να περιοριστεί η μόλυνση, αναφέρει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η έκθεση, που θεωρείται η πιο εμπεριστατωμένη έρευνα των κυβερνητικών δράσεων για τον περιορισμό των πλαστικών σακούλων μίας χρήσης, αναφέρει ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο έως και 5 τρισεκατομμύρια σακούλες. Αν τοποθετηθούν η μία δίπλα στην άλλη θα καλύπτουν μια έκταση που θα αντιστοιχεί δύο φορές στο μέγεθος της Γαλλίας.
«Η μάστιγα του πλαστικού έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη», επισημαίνει ο Έρικ Σόλχαϊμ επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη στήριξη της ινδικής κυβέρνησης και συνοδεύεται από το σύνθημα: «Αν δεν μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις, μην το δεχθείς».
«Μόνο το 9% των συνολικά 9 δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικού που έχει παράξει ο κόσμος έχει ανακυκλωθεί», τονίζει η έκθεση. «Το περισσότερο καταλήγει στις χωματερές ή στο περιβάλλον».
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αποβλήτων από πλαστικές συσκευασίες, μπροστά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Κατά κεφαλή όμως οι ΗΠΑ παράγουν το περισσότερο πλαστικό, μπροστά από την Ιαπωνία και την ΕΕ.
ΠΗΓΕΣ:
www.sansimera.gr
http://www.cnn.gr