Αρχική Uncategorized Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

869
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας διοργανώνουν ενημερωτική δράση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. “Είσαι Καταναλωτής; Έχεις δικαιώματα!”, είναι το θέμα της πρωτοβουλίας που προωθεί και ειδικό φυλλάδιο με τα 10 βασικά δικαιώματα των καταναλωτών. Στατιστικά πάντως, τεκμηριώνεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές γίνονται πιο διεκδικητικοί.

Οι αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή ήταν αυξημένες κατά 43,4% το 2017 σε σχέση με το 2016 και κατά 215% την τριετία 2013-2017. Στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» ήταν αυξημένες κατά 123% ανάμεσα στα έτη 2013-2017.

 

 

Ωστόσο, οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στην τελευταία θέση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τη γνώση των δικαιωμάτων τους εκ των οποίων τα 10 βασικότερα είναι:

  • Δικαίωμα στην ορθή ενημέρωση,
  • σε συμβάσεις χωρίς καταχρηστικούς όρους,
  • στην παροχή εγγύησης,
  • στην αντικατάσταση ή επιδιόρθωση,
  • στην αναιτιολόγητη υπαναχώρηση εντός 14 ημερολογιακών ημερών,
  • σε παροχή τεχνικής υποστήριξης,
  • σε αποζημίωση,
  • σε ειλικρινείς διαφημίσεις,
  • στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων,
  • στην εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών.

«Ο καταναλωτής δεν είναι μόνο ένα υποκείμενο δικαιωμάτων, ούτε απλά ένα πρόσωπο που χρήζει προστασίας. Είναι πάνω απ’ όλα ένας ενεργός πολίτης, ο οποίος διεκδικεί τα δικαιώματά του και δρα με κοινωνική συνείδηση» επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή.

Το 2017 η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε συνολικά 26 χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 269.000 ευρώ και έγιναν 3 συστάσεις για συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.

Το θέμα που έχει επιλέξει η Παγκόσμια Ομοσπονδία των καταναλωτικών οργανώσεων (Διεθνής Καταναλωτών) στοχεύει στην δημιουργία  ψηφιακού πλαισίου προωθώντας την πρόσβαση σε δίκαιες και ασφαλείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέτρα κατά των υποκλοπών και της απάτης και καλύτερη προστασία στο διαδίκτυο, τονίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

www.sansimera.gr

www.ert.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ