ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Λυσί@ς είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω  Internet, ο οποίος οργανώνεται για 22η συνεχή χρονιά.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται, παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, και την COSMOTE, με χρυσό χορηγό τη Microsoft Hellas, και τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

Τα τελευταία χρόνια, οι διοργανωτές, με το σύνθημα «Παίζω και Βοηθάω», προσφέρουν για κάθε συμμετοχή, ένα ποσό για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», δίνοντας ένα μήνυμα κοινωνικής προσφοράς σε όλους τους συμμετέχοντες.

Σκοποί του διαγωνισμού:

 • Η ευγενής άμιλλα μεταξύ μαθητών και μαθητριών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και τις σχολικές γνώσεις.
 • Η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης με διερευνητικό και παιγνιώδη τρόπο μέσα από το τρίπτυχο: «ΑΝΑΖΗΤΩ – ΒΡΙΣΚΩ – ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ».
 • Η έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην απομνημόνευση και παράθεση πληροφοριών.
 • Η εξοικείωση των μαθητών με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας και η αξιοποίηση των εφαρμογών τους, με την απόκτηση εμπειρίας σχετικά με το διαδίκτυο.
 • Η χαρά από τη διαδικασία της συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αναζήτησης και στρατηγικής.
 • Επιπλέον, ο ΛΥΣΙΑΣ έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, αφού προωθεί τη σημαντική ιδέα «Παίζω και Βοηθάω»! Για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές, καταβάλλουν χρηματικό ποσό σε ίδρυμα που βοηθάει παιδιά.

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό «Λυσίας 2018» έχουν όλοι οι Έλληνες μαθητές από τη Δ’ Δημοτικού μέχρι και τη Γ’ Λυκείου (9-18 ετών) που φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ η πρόσβαση των διαγωνιζόμενων στο Internet μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε σημείο.

 

Η αρχική φάση διεξάγεται από 1η έως 31 Μαρτίου 2018 

(από 00:00 της 01/03 έως 23:59 της 31/03).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ατομικά, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε βοήθημα, από οποιονδήποτε χώρο της επιλογής τους, ή την τάξη τους, με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στην τελική φάση προκρίνονται οι 300 πρώτοι κάθε τάξης, ανάλογα με το σκορ που συγκέντρωσαν στο παιχνίδι, στην καλύτερη από τις 3 προσπάθειές τους.

Η τελική φάση διεξάγεται, Σάββατο 5 Mαΐου 2018

 10:00-13:00 για το Δημοτικό,

 13:00-15:00 για το Γυμνάσιο και

 15:00-16:00 για το Λύκειο

σε προκαθορισμένα Κέντρα ΛΥΣΙΑ, τα οποία δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο.

 

Για την εξοικείωση με τους κανόνες υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε δοκιμαστικά παιχνίδια οποτεδήποτε και οσεσδήποτε φορές.

Στην αρχική φάση μπορείς να παίξεις μέχρι 3 παιχνίδια (εκ των οποίων η καλύτερη προσπάθεια θα μετρήσει για την πρόκριση στην επόμενη φάση). Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού γνωρίζεις τις ατομικές επιδόσεις σου αλλά και το σκορ βάσης της τάξης σου (δηλαδή το σκορ του/της 300ού/ής), το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τις συμμετοχές.

Στην τελική φάση το παιχνίδι είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της αρχικής φάσης, περιλαμβάνει όμως 5 αντικείμενα – ερωτήσεις ανά Κόσμο, δηλ. 5×7=35 ερωτήσεις συνολικά. Οι 35 ερωτήσεις είναι ίδιες ανά τάξη για όλους τους συμμετέχοντες. Το παιχνίδι ξεκινάει με 60 βαθμούς δώρο για κάθε κόσμο!!

Το παιχνίδι διεξάγεται παρουσία επιτηρητών σε χρονικό διάστημα 1 ώρας, σε 1 προσπάθεια και δενεπιτρέπεται η συνεργασίαήχρήση βοηθημάτων (παρά μόνο αυτών που παρέχονται από το παιχνίδι).

Οι πρώτοι νικητές και οι συμμετέχοντες στην τελική φάση κερδίζουν δώρα και βραβεύονται στην Τελετή Βράβευσης (συμμετέχοντες, νικητές, σχολεία, δώρα και ημερομηνίες ανακοινώνονται στον δικτυακό τόπο).

 

ΠΡΩΤΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ 

 • 3 Notebook,  προσφορά της COSMOTE
 • 3 Παιχνιδομηχανές, προσφορά της MICROSOFT
 • 3 Notebook, προσφορά της COSMOTE
 • 9 Υποτροφίες με δυνατότητα 3μηνης φοίτησης, στο TECHNOkids της περιοχής που κατοικεί ο μαθητής.

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ 

 • 3 Tablet, προσφορά της COSMOTE
 • 3 Tablet, προσφορά της εταιρίας INEDU
 • 3 Ψηφιακές Φωτογραφικές Μηχανές, προσφορά της COSMOTE
 • 9 Υποτροφίες με δυνατότητα 3μηνης φοίτησης, στο TECHNOkids της περιοχής που κατοικεί ο μαθητής.

ΤΡΙΤΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ 

 • 3 σετ γραφείου Microsoft Wireless Desktop, προσφορά της MICROSOFT
 • 3 Ασύρματα Ποντίκια Wireless Mobile Mouse, προσφορά της MICROSOFT
 • 3 mp4, προσφορά του βιβλιοπωλείου Μαθητόκοσμος
 • 9 Q-English: Εκμάθηση Αγγλικών μέσω Υπολογιστή (e-learning – www.qenglish.gr), TECHNOkids

Οι συμμετέχοντες στην τελετή βράβευσης κερδιζουν βιβλία από τον εκδοτικό οίκο “ΨΥΧΟΓΙΟΣ” και επιτραπέζια παιχνίδια προσφορά της εταιρίας “ΔΕΣΥΛΛΑΣ”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση www.lysiasedu.org για όλες τις λεπτομέρειες συμμετοχής καθώς και τα βραβεία του διαγωνισμού.

 

ΠΗΓΕΣ

www.lysiasedu.org

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ