Αλλάζει μορφή η εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Πιλοτική εφαρμογή για συμπλήρωση του «μίνι μηχανογραφικού» που οδηγεί σε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας. Η εν λόγω εφαρμογή αφορά τους αποφοίτους της Β’ Λυκείου που την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) αναμένεται να διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο έτος αλλάζει μορφή καθώς σύμφωνα με νόμο του Κώστα Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, τα πανεπιστημιακά τμήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα μεν «κόκκινα» αποτελούν τα τμήματα στα οποία π εισαγωγή γίνεται μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις. Τα δε «πράσινα» αποτελούν τα τμήματα στα οποία μοναδικό διαβατήριο για την εισαγωγή αποτελεί το απολυτήριο Λυκείου.
Οι υποψήφιοι εισακτέοι σε ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν μέσα σε μία χρονιά δύο μηχανογραφικά. Οι επιλογές του ενός θα διαμορφώσουν το τοπίο των «πράσινων» τμημάτων καθώς και τους εισακτέους, ενώ το δεύτερο είναι το γνωστό σε όλους μηχανογραφικό δελτίο το οποίο διαμορφώνει κάθε χρόνο τις βάσεις εισαγωγής του Αυγούστου.
Πώς λειτουργεί
Οι φετινοί απόφοιτοι της Β’ Λυκείου θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα https://a-dilosi.it.minedu.gov.gr και να συμπληρώσουν μέχρι 10 τμήματα ΑΕΙ στα οποία επιθυμούν την εισαγωγή τους. Οι επιλογές που θα κάνουν σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή δεν είναι οριστικές. Εφόσον ανακοινωθεί η λειτουργία της πλατφόρμας, που αναμένεται τον Οκτώβρη του 2019, οι μαθητές θα προχωρήσουν στις οριστικές επιλογές τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των «πράσινων» τμημάτων. Αυτά θα προκύψουν από τις επιλογές των ίδιων των μαθητών. Δηλαδή, πράσινα θα χρωματιστούν τα τμήματα τα οποία δεν θα έχουν υψηλή ζήτηση και ο αριθμός των μαθητών που τα έχουν συμπληρώσει αντιστοιχεί στον αριθμό εισακτέων που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας.
Τι προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ:
- Η υποβολή της Α’ Δήλωσης είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για πρόσβαση σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Αν δεν την υποβάλει, χάνει το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα και μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
- Οι επιλογές δεν είναι δεσμευτικές. Η Α’ Δήλωση προσφέρει τη δυνατότητα εισαγω
γής σε κάποιο τμήμα χωρίς εξετάσεις, αλλά ο υποψήφιος διατηρεί το δικαίωμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο να αρνηθεί το ΤΕΠ που μπορεί να δήλωσε και να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση αυτή η Α’ Δήλωση παύει να ισχύει. - Πριν γίνει η επιλογή τμημάτων θα πρέπει τα ατομικά στοιχεία να συμπληρωθούν σωστά. Στπν Α’ Δήλωση ο υποψήφιος μπορεί να εντάξει από 1 μέχρι 10 Τμήματα.
- Η σειρά προτίμησης δεν έχει σημασία.
- Μέχρι την οριστικοποίηση της δήλωσης (και εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής), μπορούν να γίνουν όσες αλλαγές ο υποψήφιος θέλει.
- Η οριστικοποίηση της Α’ Δήλωσης πρέπει να γίνει μέσα στην οριζόμενη προθεσμία.
- Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας Α’ Δήλωσης, οι υποψήφιοι θα γνω-
ρίζουν αν στις επιλογές τους υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΤΕΠ και ποια είναι αυτά. Τα ΤΕΠ δεν είναι προκαθορισμένα. Το αν κάποιο τμήμα θα χαρακτηριστεί ΤΕΠ εξαρτάται από το πόσοι/ες υποψήφιοι/ες θα το περιλάβουν στην Α’ Δήλωση.Αν το περιλάβουν λιγότεροι από τους εισακτέους, τότε χαρακτηρίζεται ΤΕΠ.
Τα «κόκκινα» τμήματα
Μετά την ανακοίνωση των «πράσινων» τμημάτων, όσοι δεν έχουν καταφέρει να εισαχθούν σε αυτά ή θέλουν να διεκδικήσουν τμήματα υψηλής ζήτησης θα εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Το εξεταστικά σύστημα εισαγωγής δεν παρουσιάζει καμία αλλαγή, καθώς οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Κομβική αλλαγή αφορά μόνο τους υποψηφίους του 1 ου επιστημονικού πεδίου, των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών που πλέον δεν θα εξετάζονται στο μάθημα των Λατινικών αλλά στο μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
Βάσεις 2019: Πώς θα κινηθούν ανά πεδίο
Μεταξύ των πρώτων συμπερασμάτων που έχουν προκύψειμετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, για την πορεία που θα διαγράψουν φέτος οι βάσεις, είναι τα εξής:
Η Iατρική Σχολή Αθηνών χάνει το όριο των 19.000 μονάδων, η περιζήτητη σχολή των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠτο όριο των 18.000 μονάδων, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι σε κάποια τμήματα η πτώση θα ξεπεράσει τα 1.000 μόρια και υποψήφιοι θα εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα με 4 και 5!
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των βάσεων θα κινηθεί πτωτικά, με το εύρος της πτώσης να είναι μικρότερο στα βαθμολογικά ρετιρέ και να διευρύνεται στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια.