Αρχική Εκπαιδευτικά νέα Μελέτη επιπτώσεων για τις συγχωνεύσεις των τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο...

Μελέτη επιπτώσεων για τις συγχωνεύσεις των τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Πρώτη προτεραιότητας για τον Κ. Γαβρόγλου η νομοθέτηση του νέου σχήματος των τεσσάρων ΑΕΙ

732
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μελέτη οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων για την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος  από την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που θα προκύψει από τη συγχώνευση με τα τρία όμορα ΤΕΙ ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας , Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Ιδρυμάτων συνεδρίασαν ήδη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Αντιπρόεδρος  της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Ομότιμος καθηγητής Γιώργος Στάμος που ανέλαβε να οριστικοποιήσει την τελική μελέτη ενσωματώνοντας και τα κείμενα των τριών ΤΕΙ, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει στον υπουργό Παιδείας το τελικό κείμενο της μελέτης.

Αφού ο κ. Γαβρόγλου παραλάβει τη μελέτη στη συνέχεια θα θέσει το Σχέδιο Νόμου σε δημόσια διαβούλευση κι εκτιμάται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη  θα “οδεύσει”, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Όσον αφορά το πόρισμα της διευρυμένης Επιτροπής για τη συγχώνευση των τεσσάρων ΑΕΙ  ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος  κατέθεσε πρόσφατα και επίσημα στον υπουργό το τελικό  πόρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό πόρισμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονταν το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έχει δεχθεί μικρές τροποποιήσεις, όπως  στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ιδρύεται και τρίτη Σχολή  για να ενταχθεί τα τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής  και  Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ιδρύονται πέντε Σχολές.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση, παρουσία του υπουργού Παιδείας  Κ. Γαβρόγλου και με τη συμμετοχή των πρυτανικών αρχών των τεσσάρων ΑΕΙ, υπήρξε απόλυτη   συμφωνία  να ενταχθεί το  ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης  στο νέο έτοιμο σχήμα συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Η νομοθέτηση του νέου σχήματος των τεσσάρων ΑΕΙ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αποτελεί , για τον υπουργό Παιδείας, πρώτη προτεραιότητα  η νομοθέτηση του νέου σχήματος των τεσσάρων ΑΕΙ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Επιδίωξή του Κ. Γαβρόγλου, είναι το Σχέδιο Νόμου να ψηφιστεί στη Βουλή το Φθινόπωρο.

Οι Σχολές και τα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου που θα φέρει την ονομασία “ Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος” θα ενταχθούν στο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το έτος 2019.

* Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (International Hellenic University, IHU) είναι δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2005. Είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο στο οποίο όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά.

ΠΗΓΗ:

www.esos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ