Αρχική Τα νέα μας «Η Ώρα της Παιδείας» – Επετειακή εκπομπή για την Επανάσταση του 1821

«Η Ώρα της Παιδείας» – Επετειακή εκπομπή για την Επανάσταση του 1821

502
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τελευταία Τετάρτη του Μαρτίου, η άνοιξη ολοένα και καταφτάνει και καθότι ο μήνας αυτός εμπεριέχει την σπουδαιότερη μας εθνική επέτειο δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια επετειακή ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη σε αυτήν την ημέρα.

 

25η Μαρτίου 1821, ημέρα σταθμός για την Ελλάδα, για την ελευθερία, για την παγκόσμια ιστορία.

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.

Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική εορτή στα σχολεία της χώρας. Σε άλλους Δήμους γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.

Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατα του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους». Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα. Τουλάχιστον από το 1823 εθεωρείτο στην Πελοπόννησο ως ημέρα έναρξης της επανάστασης.

Συζήτηση για την σημαντικότατη αυτή η ημέρα μεταξύ των κυρίων Νίκου Κυρίτση και Γιάννη Γιαννόπουλου σε αυτήν την “Ώρα της Παιδείας” στον ilioupolisonline όπως κάθε Τετάρτη 20:00-21:00.

Συντονιστείτε στην διαδικτυακή μας συνήθεια ή απλά ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να απολαύσετε την επετειακή εκπομπή:

http://www.ilioupolisonline.gr/component/muscol/Q/38-i-ora-tis-paideias/72-i-ora-tis-paideias-2018-2019/476-i-epeteios-tis-epanastaseos-tou-1821.html?Itemid=901

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ