ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας με την “‘Ωρα της Παιδείας” , μια ραδιοφωνική εκπομπή χορηγούμενη από το Φροντιστήριο “Κυρίτσης”. Η παιδεία δεν προκύπτει μόνο από την εκπαίδευση αλλά και από  τον οικογενειακό μας κύκλο, τον κοινωνικό περίγυρο, τις εμπειρίες της ζωής, την καθημερινότητα ακόμα κι από  ταξίδια σε όλες χώρες και πολιτισμούς.

‘Ενα θέμα σοβαρό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα μας που σε πολλές περιπτώσεις έχει στοιχίσει ,ανά τον κόσμο, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, είναι η παιδεία μας στην οδήγηση και η συμπεριφορά μας ως προς τους άλλους, οδηγούς, πεζούς ή ποδηλάτες.

Κυριακή μεσημέρι στις 4 Μαρτίου 1907 η Ευφροσύνη Βαμβακά καταγράφηκε στην ιστορία ως το πρώτο θύμα τροχαίου δυστυχήματος στην Αθήνα. Κι αυτό υπήρξε μόνο η αρχή για αμέτρητα θύματα τόσο σε πολυσύχναστες λεωφόρους πόλεων όσο και ήσυχα στενά της επαρχίας.

Ένα λάθος της στιγμής, μια απροσεξία ακόμα και μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ή της αντίληψης μας και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Οφείλεται το οδικό δίκτυο; Η αγνόηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας; Η υπερβολή στη χρήση αυτοκινήτου ,που από πολυτέλεια είναι πλέον καθημερινή συνήθεια; Η χρήση αλκοόλ ή ουσιών χωρίς μέτρο;

Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε προσεκτικοί στην οδήγηση, να συμβαδίζουμε με τα σήματα της οδικής ασφάλειας, να δίνουμε προτεραιότητα σε πεζούς, να είμαστε έτοιμοι για παιδιά που μπορεί να παίζουν εκεί κοντά με άγνοια κινδύνου. Ακόμα κι όταν εμείς περπατούμε σε πεζοδρόμια, να τηρούμε τους κώδικες και να είμαστε προσεκτικοί όταν διασχίζουμε τον δρόμο.

Η συγκεκριμένη παιδεία αποτελεί σοβαρό θέμα με τα ποσοστά θνησιμότητας να ανεβαίνουν διαρκώς. Η χώρα μας, δυστυχώς, έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει 12,2 θανάτους  ανά 100.000 κατοίκους.

Ας είμαστε πιο προσεκτικοί όλοι μας όχι μόνο για το δικό μας καλό αλλά και των συνανθρώπων μας ώστε να δίνουμε το “καλό παράδειγμα” και στις επόμενες γενιές, καθώς τα παιδιά μιμούνται από μικρά τις πράξεις μας.

Ακούστε ακόμα μια ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική εκπομπή από τους Νίκο Κυρίτση και Γιάννη Γιαννόπουλο στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.ilioupolisonline.gr/component/muscol/Q/38-i-ora-tis-paideias/69-i-ora-tis-paideias-2017-2018/388-i-paideia-mas-sti-odiki-symperifora-kai-asfaleia.html?Itemid=901

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ