Αρχική Εκπαίδευση Επιστροφή στο σχολείο….Άγχος και Αντιμετώπιση!

Επιστροφή στο σχολείο….Άγχος και Αντιμετώπιση!

612
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μπήκε ο Σεπτέμβρης που για γονείς και παιδιά σηματοδοτεί την έναρξη των σχολείων. Για κάποιους είναι μια όμορφη εποχή, για άλλους αγχώδης και δύσκολη. Σίγουρα όμως όλοι, μικροί και μεγάλοι πρέπει, σιγά σιγά, να προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά.
Παρακάτω θα δείτε συμβουλές για να γίνει πιο ομαλή και εύκολη η μετάβαση από τις διακοπές στη σχολική καθημερινότητα:
Ύπνος
Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται πιο αργά το καλοκαίρι και φυσικά ξυπνάνε και πιο αργά το πρωί. Προσπαθήστε κάποιες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου- ιδανικά μια εβδομάδα πριν- να επαναφέρετε τα ωράρια ύπνου σε αυτά της σχολικής ρουτίνας. Σταδιακά δηλαδή να πάνε τα παιδιά νωρίτερα για ύπνο, ώστε να μην έχετε προβλήματα με το πρωινό ξύπνημα.
Περιορίστε το άγχος σας
Αφήστε όλες τις αρνητικές και αγχώδεις σκέψεις σας στην άκρη. Μεταδώστε στα παιδιά σας χαρά και θετική προσμονή για τα όμορφα πράγματα που θα έχει η νέα σχολική χρονιά! Κάντε θετικές σκέψεις, προγραμματίστε την καθημερινότητα σας και ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν τις σχολικές επιδόσεις ή τις μαθησιακές δυσκολίες.
Περιορίστε το άγχος των παιδιών
Πολλά παιδιά γεμίζουν άγχος για την έναρξη του σχολείου, κάποια μάλιστα εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και άρνηση. Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν και μετά θυμίστε τους την ομορφιά της μαθητικής ζωής, τα παιχνίδια, τους φίλους που θα ξαναδούν και βεβαιώστε τους ότι θα είστε πάντα δίπλα τους.
Συζήτηση
Προετοιμάστε τα παιδιά για το άνοιγμα των σχολίων συζητώντας τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους αλλά και για τα νέα μαθήματα που τυχόν θα έχουν. Αν πρόκειται για πρωτάκια, η προετοιμασία πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την πρώτη δημοτικού καθώς και μια επίσκεψη στο σχολείο με ξενάγηση στις τάξεις, στην αυλή, τις τουαλέτες και την καντίνα για να γίνει μια γνωριμία με το σχολικό περιβάλλον.
Αγορές και ετοιμασία υλικού
Αγοράστε ή βρείτε τη σχολική τσάντα, κάποια τετράδια, όμορφα μολύβια, γόμες, φακέλους κ.λ.π. Τακτοποιήστε το δωμάτιο, ξεφορτώνοντας περιττά αντικείμενα. Μια ανακαίνιση, ακόμα και μικρή, όπως μια νέα αφίσα ή κάλυμμα ή λάμπα, είναι καλό να γίνεται στο δωμάτιο που θα διαβάζει το παιδί.
Κάντε αλλαγές στον τρόπο διαβάσματος
Συζητήστε με το παιδί σας ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος διαβάσματος στο σπίτι, ορίστε την κατάλληλη ώρα, κανονίστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλάξτε τις κακές συνήθειες των προηγούμενων ετών!
Επανάληψη
Πριν ανοίξουν τα σχολεία, κάντε μικρές επαναλήψεις σε βασικά θέματα, όπως το αλφάβητο, η προπαίδεια, η ανάγνωση, οι μαθηματικές πράξεις κλπ. Μισή με 1 ώρα μερικές μέρες την εβδομάδα αρκούν. Επικοινωνία με συμμαθητές Βάλτε τα παιδιά να μιλήσουν ή να συναντηθούν με κάποιο συμμαθητή τους. Μπορείτε επίσης να κανονίσετε να πάνε μαζί και την πρώτη μέρα στο σχολείο.
γράφει η Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγός.

Για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το άγχος του παιδιού είναι σημαντικό:

  • Να εκθέτουμε το παιδί σταδιακά στο σχολείο.
  • Να μιλάμε με το παιδί για τα συναισθήματα και τους φόβους που έχει- να το ακούμε και να του εξηγούμε με επιχειρήματα όσα λέμε.
  • Να δίνουμε έμφαση στις θετικές πλευρές του σχολείου, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα αρνητικά που αναφέρει το παιδί.
  • Να ενθαρρύνουμε το παιδί να έχει χόμπι και ενδιαφέροντα, ώστε να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση αλλά και να έχει μια ευχάριστη διέξοδο, που θα λειτουργεί και ως τρόπος εκτόνωσης ή και κοινωνικοποίησης.
  • Να συζητήσουμε το θέμα με το δάσκαλο του παιδιού από την αρχή της χρονιάς.
  • Να δώσουμε χρόνο στο παιδί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον.
  • Να αυξήσουμε την αίσθηση ασφάλειας του παιδιού στο σχολείο, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να του προκαλεί φόβο.

Στόχος δεν είναι να υποτιμήσουμε ή να παραβλέψουμε τους φόβους του παιδιού. Στόχος είναι να αναζητήσουμε τα αίτια, να ακούσουμε το παιδί και να το συζητήσουμε μαζί του…

Τα συναισθήματα άγχους σε ένα μέρος των μαθητών κατά την επιστροφή τους στο σχολείο είναι συνηθισμένα και αναμενόμενα. Πρόκειται για στρεσογόνες καταστάσεις που οφείλονται στην αλλαγή και στα έντονα συναισθήματα ανασφάλειας που αυτή προκαλεί. Τα παιδιά που δυσκολεύονται να λεκτικοποιήσουν τα συναισθήματά τους ή φοβούνται να το κάνουν μπορεί απλά να αναζητήσουν τρόπους αποφυγής του σχολείου, είτε λέγοντας ψέματα (πόνοι στο σώμα) είτε με έντονες αρνητικές συμπεριφορές (κλάμα, επιθετικότητα και θυμός, φωνές).

ΠΗΓΕΣ:
http://www.paidokosmos.gr
http://www.superdad.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ