Ως εξάρτηση, μπορούμε να ορίσουμε την κατάσταση ενός ατόμου ο οποίος κυριολεκτικά, εξαρτά όλη του τη ζωή και την ψυχολογία από την ενασχόληση με μία δραστηριότητα. Οι περισσότεροι έφηβοι εμφανίζουν εξάρτηση από το ίντερνετ αλλά και από την ενασχόληση με διάφορα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία τις περισσότερες φορές μάλιστα, εμπεριέχουν αρκετή βία.
Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν τον έφηβο να δημιουργήσει σχέση εξάρτησης με βιντεοπαιχνίδια; Οι λόγοι μπορεί να είναι συναισθηματική έλλειψη του εφήβου από την αγάπη και την προσοχή των γονιών η οποία τον οδηγεί στο να προσπαθεί να καλύψει με άλλο τρόπο το συναισθηματικό έλλειμμα, η επιθυμία του εφήβου να μιμηθεί άλλους έφηβους φίλους του και η απλή επιθυμία του ίδιου να περνάει χαλαρές ώρες. Πολλές φορές μάλιστα, ο ίδιος ο έφηβος επιθυμεί να ζήσει τη ζωή κάποιου άλλου μέσα από έναν ήρωα ενός βιντεοπαιχνιδιού και να πράξει εκεί αυτά που θέλει αλλά δε μπορεί στην πραγματική του ζωή.
Πότε ένας γονιός πρέπει να προβληματιστεί για την απασχόληση του παιδιού του με τον υπολογιστή και τα βιντεοπαιχνίδια;
Όταν ο έφηβος παρουσιάζει:
- απόσυρση από την κοινωνική ζωή
- νευρικότητα
- άγχος και κυκλοθυμία όταν περάσει έστω και λίγη ώρα χωρίς να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή
- δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και είναι οξύθυμος
- μειώνεται ξαφνικά η επίδοση στο σχολείο
τότε μάλλον ίσως έχει εμφανίσει συμπτώματα εξάρτησης από το ίντερνετ.
Ο γονιός καλό είναι να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο ο οποίος θα τον καθοδηγήσει κατάλληλα και θα τον ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί. Σε κάθε περίπτωση, ο γονιός έρχεται κοντά στον έφηβο, του μιλάει ανοιχτά για κάθε κίνδυνο που ελλοχεύει στο διαδίκτυο και το συμβουλεύει να εμπιστεύεται εκείνον για οτιδήποτε κακό δει ή παρατηρήσει μέσα σε αυτό.
Γράφει στο efiveia.gr η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη