Αρχική ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ “΄Ωρα της Παιδείας” και Γλωσσομάθεια

“΄Ωρα της Παιδείας” και Γλωσσομάθεια

2387
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κάθε Πέμπτη στις 20:00 η ραδιοφωνική μας εκπομπή “΄Ωρα της Παιδείας” μελετά και συζητά θέματα Παιδείας που αφορούν όλους μας ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος, τόπου διαμονής, οικογενειακής κατάστασης.

Ο Νίκος Κυρίτσης και ο Γιάννης Γιαννόπουλος με προσκεκλημένους ανθρώπους που είναι σχετικοί ή και ειδικοί για το κάθε θέμα που συζητάται, μας κρατούν συντροφιά για περίπου μία ώρα στο διαδικτυακό σταθμό της πόλης μας.

Τελευταία Πέμπτη του Μαρτίου και το θέμα που φιλοξενείται είναι η Παιδεία μας στη Γλωσσομάθεια με ειδικό καλεσμένο τον Αλέξανδρο Οικονομίδη, καθηγητή ξένων γλωσσών.

 

Σύμφωνα με τον ορισμό, “Γλωσσομάθεια” είναι η επαρκής γνώση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών, πέρα από τη μητρική γλώσσα του καθενός. Ο άνθρωπος κατέχει μια γλώσσα, όταν είναι σε θέση να τη μιλά και να τη γράφει σωστά γνωρίζοντας την προφορά, το λεξιλόγιο, τη σύνταξη και τους ιδιοματισμούς της. Η γλωσσομάθεια διαβαθμίζεται ανάλογα με το κίνητρο ή το σκοπό για τον οποίο μαθαίνει κανείς μία γλώσσα.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν αποτελεί πλέον ένα χόμπι, αποτελεί μια αναγκαιότητα για τους σύγχρονους νέους. Πως όμως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουν οι νέοι τις προκλήσεις του σήμερα;

Στην ραδιοφωνική μας εκπομπή, συζητήθηκαν διάφορες ενότητες του θέματος όπως  η σχέση της Γλωσσομάθειας με την επαγελματική αποκατάσταση. Σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων δυσκολεύεται να κατακτήσει μια θέση στην αγορά εργασίας ένα σίγουρο επαγγελματικό προσόν για την θέση αυτή αποτελεί η γνώση ξένων γλωσσών καθώς προσφέρει και  πλήθος δυνατοτήτων  για την επαγγελματική αποκατάσταση σε χώρες του εξωτερικού.

Η ξένη γλώσσα μπορεί να προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις λειτουργίες της μητρικής γλώσσας που επί της ουσίας διαμορφώνουν και χτίζουν την πνευματική συγκρότηση και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.Οι νέοι καλούνται να αντιληφθούν πως η μητρική γλώσσα είναι όχι μόνο αναντικατάστατο στοιχείο της ταυτότητάς τους, μα και πολύτιμος φορέας γνώσεων∙ και ειδικότερα η ελληνική γλώσσα είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη με άριστα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά έργα, που έχουν επηρεάσει συνολικά την ανθρώπινη διανόηση.

Σημαντική είναι όμως και η αναγκαιότητα της γλωσσομάθειας στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πολυπολιτισμική κοινωνία. Μέσω μιας ξένης γλώσσας μπορούμε να κατανοήσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες ενός ξένου πολιτισμού. Επιπλέον, μέσω της γνωριμίας μας αυτής μαθαίνουμε τα έθιμά τους, αλλά ταυτόχρονα και τα επιτεύγματά τους σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι τέχνες.
Αποτελεί ένα εφόδιο του πολίτη της Ελλάδος αλλά και του κόσμου καθώς συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια του ατόμου, καθίσταται αναγκαία για την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου ενός νέου, βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας, εμπλουτίζει τις αξίες ενός ατόμου, προωθεί την ειρήνη και τη δημοκρατία..
Συνοψίζοντας, είναι οφθαλμοφανές πως η γλωσσομάθεια είναι αναπόσπαστο εφόδιο για τη ζωή μας. Επομένως, η εκμάθηση ξένων γλωσσών θα πρέπει να έπεται της καλής γνώσης της μητρικής μας γλώσσας, αλλά ταυτόχρονα να μην παραμελείται λόγω της ξενοφοβίας.
Αν λοιπόν, χάσατε την “Ώρα της Παιδείας” της Πέμπτης 29 Μαρτίου 2018, ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να την απολαύσετε!

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ